Eylül Ayının İhracat Şampiyonu Otomotiv

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, eylül ayında en fazla ihracatı 1 milyar 503 milyon dolar ile otomotiv sektörünün yaptığını açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, eylül ayı ihracat rakamlarını Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile 'in de katıldığı toplantıda açıkladı.

TİM Başkanı Büyükekşi, işsizliğin azaltılması ve bölgesel kalkınmışlık farklılıklarının giderilmesi için yeni teşvik sisteminde en fazla teşvikin 6'ncı bölgeye verildiğini söyledi.

Bu teşvikin Doğu ve Güneydoğu için yeni bir yatırım seferberliği olduğunu anlatan Büyükekşi, Diyarbakır'a yatırım ve ihracatı artırmak için geldiklerini ifade etti.

Terörle, hiçbir yere varılamayacağını dile getiren Büyükekşi, el ele vererek yatırımlara devam edeceklerini kaydetti.

Büyükekşi, “Diyarbakır'ın 2011 yılında 170 milyon dolarla en fazla ihracat yapan 35'nci il oldu. 2012 yılının ilk 9 ayında da ihracatını yüzde 24 arttırarak 143 milyon dolara çıkaradı. Diyarbakır'ın çok daha yüksek bir ihracat potansiyeli olduğuna inanıyoruz.”dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, eylül ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artarak 11 milyar 408 milyon dolara, yılın ilk 9 ayında ise yüzde 12,1 artışla 111 milyar 463 milyon dolara ulaştığını dile getirdi. Son 12 aylık dönemde de ihracatın yüzde 11,6 artışla 146 milyar 927 milyon dolara yükseldiğini kaydeden Büyükekşi, eylül ayında en fazla ihracatı 1 milyar 503 milyon dolar ile otomotiv sektörünün yaptığını açıkladı.

Kimyevi maddeler sektörünün 1 milyar 488 milyon dolar ile ikinci sırada, hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz ise 1 milyar 373 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldığı bilgisini veren TİM Başkanı Büyükekşi, “Tarım sektörlerimiz eylül ayında 1 milyar 638 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 14,4 pay aldı. Sanayinin payı 9 milyar 405 milyon dolar ile yüzde 82,4, madencilik ürünlerinin payı ise 365 milyon dolar ile yüzde 3,2 oldu. Eylül ayında sektörlerimiz içinde en fazla ihracat artışını yüzde 58 ile mücevher sektörümüz, yüzde 48 ile savunma-havacılık ve yüzde 38 ile deri sektörü yakaladı.” şeklinde konuştu.

Eylül ayında ihracatını en fazla artıran ilin yüzde 22 artış ile Gaziantep olduğunu belirten Büyükekşi, ihracatı en fazla düşen ilin ise yüzde 10 gerileyen Manisa olduğunu ifade etti.

Büyükekşi, Diyarbakır’ın 2012 yılının ilk 9 ayında da ihracatını yüzde 24 arttırdığını kaydetti.

‘TERÖRE RAĞMEN GÜNEYDOĞU’YA YATIRIM YAPMAYA DEVAM ECECEĞİZ’

Mehdi Eker, ekonominin sektör itibari ile büyük bölümünün hala tarıma dayalı olduğunu söyledi.

Türkiye’nin tarihsel marka alanının gıda ürünleri oluşturduğunu dile getiren Eker, Türkiye’nin dış ticaretinde tarımın önemli bir yer tuttuğunu, tarım ve hayvancılığa önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Son 8 yılın 7 yılında tarım sektörünün çok iyi bir ivme kazandığını belirten Eker, geçmiş 50 yılla bakıldığında Türkiye’nin üst üste 3 yıl büyüdüğüne şahit olunmadığını dile getirdi. Tarımı tabiat şartlarına bağlı kalmasını engellediklerini kaydeden Eker, “Alınan tedbirlerle tarımın tabiat şartlarına bağlılığını minimum düzeye indirdik. Tarım sektörü pozitif şekilde yüze 5,6 büyüdü. 2010-2011’e göre biz Avrupa’ya göre 3 kat büyüdük tarım sektöründe. Türkiye son 10 yıl içinde tarım sektörü hasılasını 23 milyardan 62 milyar dolara çıkardı. Avrupa’ya göre Türkiye 62 milyar dolarla 1. sıraya oturdu. Son 5-6 yılda geçtiğimiz ülkeler Fransa, İtalya, Almanya gibi ülkeler. Dünyada ise önümüzde Çin, Hindistan, Endonezya gibi toprağı geniş ülkeler var. Bunlar milyarlarca nüfusu olan ülkeler.” ifadelerini kullandı. Eker, tarım sektörünün her alanında büyük bir yükselişin olduğunu dile getirdi. Kuzey Irak’ın ihracat açısından önemli bir yer olduğunu söyleyen Eker, bu bölgede büyük bir gelişmenin olduğunu, Türkiye’nin bunun çok iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çizdi. Eker, “Burada büyük bir gelişme imkanı var. Biz bu gelişmeyi alt yapı ile birlikte iyi işletirsek buraya tarımsal hammadde ve gıda sanayini bu pazarlara doğru çok rahat bir şekilde götürebiliriz.”dedi.

Güneydoğu’da terör sorunu çözmek için cesur adımlar attıklarını, ancak bazı güçlerin politik çıkarlar adına kan dökülmesine taşeronluk ettiğini ifade eden Eker, PKK terör örgütüne STK ve meslek odası kuruluşlarının ses çıkarması gerektiğini vurguladı. Susmakla bir yere varılmayacağını, bunun aksine yatırımlara devam edeceklerini belirten Eker, “Bu bölgede yapılan yatırımlara kesilmesine ara vermeyiz. Yatırımlara devam edeceğiz. Pabuç bırakamayacağız. Bugüne kadar bırakmadık. Bundan sonrada bırakmayız. Bizden öncekiler bizim tavrımızı takınsaydı bugün daha iyi noktada olacaktı. Ama biz bombalasalar da, saldırsalar da hizmetlerimizi devlet olarak devam ettireceğiz. STK ve meslek odalarından istediğim sesinizi haksıza ‘haksız diyeceksiniz ve önünde duracaksınız. Diyemediğimiz sürece bir yere varamayız.”şeklinde konuştu.

Eker, hükümet olarak yatırımlara devam edeceklerinin altını çizdi.

"IMF’YE 5 MİLYAR DOLAR CEP HARÇLIĞI VERECEĞİZ"

Konuşmasından önce Kürtçe olarak salondakileri selamlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, terörden ötürü güneydoğuya yatırım yapılmadığını ancak her şeye rağmen yatırımı teşvik edeceklerini söyledi.

Türkiye’nin birlik beraberliğe ihtiyacı olduğunu belirten Çağlayan, “Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır.”hadis-i şerifi ile bu sözünü pekiştirdi. Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinde görülmemiş başarılar elde ettiğini anlatan Çağlayan, Türkiye ekonomisinin tüm dünyaya meydan okuduğunu dile getirdi. Türkiye’nin ihracatını Avrupa’nın ekonomik bunalımına rağmen arttırdığını ifade eden Çağlayan, "Türkiye 2012’nin ilk 9 ayında adeta tüm dünyadaki ülkelerin yükselen pazarlarına oranla ihracatını yüzde 12 arttırmıştır." ifadesine yer verdi. Türkiye’nin ekonomik başarısının her yerde konuşulduğunu belirten Çağlayan, ekonomideki 10 yıl önceki durumla, şu anki durumu şöyle anlattı: “Hükümet bizi Amerika’ya IMF’den 1 milyar dolar para alabilmek için bizi figüran olarak götürürdü. 10 yıl önce 2001’de Türkiye 1 milyar dolar borç alamasaydı memurun maaşını ödemeyecekti. Şimdi IMF’den destek almak yerine cep harçlığı 5 milyar dolar vereceğiz. Türkiye bu seviyeye geldi. Türkiye ekonomik bağımsızlığını elde ettiği müddetçe saygın bir yere sahip oluyor." İhracat oranının artması ile marka değerinin de arttığını belirten Çağlayan, ekonominin her geçen gün biraz daha artacağını kaydetti.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Doğu ve Güneydoğu’yu kapsayan 6. bölgede SSK işveren payını 10 yıl boyunca alınmayacağını söyledi.

Çağlayan, şöyle konuştu: "SSK işveren payı üstündeki yüzde 50 payı kaldırdık yakında duyurulacak. 6. Bölgeye yatırım yapana 10 yıl boyunca SSK işçi payı yok. OSB’ye yatırım yapanlar için 12 yıl boyunca SSK işçi yapı yok. Bundan sonra yatırımcımız 6. Bölgeye yatırım yapacak. Başka ülkelere yapmayacak. Yatırımlar bundan sonra Diyarbakır’a gelecek."