Eskipazar'daki Antik Kentte 2003'te Bulunan Mozaikleri Oluşturan 1 Milyonu Aşkın Tessera, Özel Yöntemlerle Temizlendi

Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti'nde, 2003'te bulunan mozaikleri oluşturan 1 milyonu aşkın tessera özel yöntemlerle temizlendi.

MÖ 1. yüzyılda kurulduğu ve MS 8. yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianaupolis'teki çalışmalar kapsamında, Anadolu'da örneklerine hiç görülmeyen bazı zemin mozaiklerinde 40 kişilik ekiple 2 ay süreyle onarımlar yapıldı.

Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Vedat Keleş, AA muhabirine, antik kentteki kazı çalışmaları kapsamında Erken Bizans dönemine ait Kilise A ve B'nin tabanındaki mozaiklerinde oluşan tahribatın giderildiğini söyledi.

Arkeolog, uzman, öğrenci ve işçilerin yer aldığı ekibin 2 aydır büyük özenle çalıştığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Keleş, şunları kaydetti:

''Özel bir karışım, eserlere zarar vermemek için 1 barı aşmayacak bir basınçla, mozaiğin üzerine püskürtüldü. Böylece, yer yer diğer kimyasal ve mekanik yöntemler de kullanılarak, mozaik yüzeyindeki aşınma giderildi. Mozaiklerin en dışta kalan bölümleri akışkan bir yapay reçineyle kuvvetlendirildi. Ayrıca, Kilise A ve B'de restorasyon ve konservasyon çalışmaları da tamamlandı. Bu kiliselerin üstü kapatılacak. Hadrianaupolis Antik Kenti kısa süre içinde teşhir edilebilir hale gelecektir. ''

Muhabir: Ahmet Özler / Erdinç Aksoy

Yayıncı: A. Fatih Tekcan
Kaynak: AA