Erkan Gökgözoğlu '' Üretim 180 Bin Tona Ulaştı ''

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Yetiştiricilik Daire Başkanı Erkan Gözgözoğlu, Türkiye'de su ürünleri üretiminin dünyada en hızlı büyüyen üçüncü ülke konumunda olduğunu ve su ürünleri yetiştiriciliği üretiminin 180 bin tona ulaştığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı ve Türk İşbirliği Kalkınma Ajansı Başkanlığınca Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'dan gelen uzmanlara yönelik düzenlenen ''Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi'' konulu 3. Ülke Eğitim Programı Porto Bello Hotel'de başladı.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Yetiştiricilik Daire Başkanı Gözgözoğlu, eğitim programının açılışında yaptığı konuşmada, su ürünleri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi konusunda eğitim faaliyetlerine ağırlık verildiğini, bu programın da üretimin geliştirilmesi amacıyla düzenlendiğini belirtti.

Su ürünleri yetiştiriciliği konusunda bakanlık olarak son yıllarda önemli adımlar atıldığına işaret eden Gözgözoğlu, ''Türkiye, yetiştiricilik üretimi konusunda dünyada en hızlı büyüyen üçüncü ülke konumunda. Sektörde yaşanan hızlı gelişmenin sonunda 2000 yılında 79 bin ton olan su ürünleri yetiştiriciliği üretimi 2011 yılında yaklaşık 180 bin tona ulaştı'' dedi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği ülkeleri arasında alabalık üretiminde ilk sırada, çipura ve levrek üretiminde ise üçüncü sırada yer aldığını ifade eden Gözgözoğlu, Avrupa pazarında çipura ve levrek ihtiyacının yüzde 25'ini Türkiye'nin sağladığını bildirdi.

Dünyadaki su ürünleri üretimi konusunda da bilgi veren Gözgözoğlu, balık tüketiminin önemli olduğunu, ancak istenilen düzeyde su ürünleri tüketiminin sağlanamadığını kaydetti.

Eğitim programlarının en önemli amacının su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak ve bu şekilde ülkelerin ekonomilerine katkısını artırmak olduğunu vurgulayan Gözgözoğlu, bu sektör geliştikçe özellikle kırsal alandaki kalkınmanın artacağını, işsizliğin azalacağını söyledi.

Su ürünleri sektörünün gelişmesinin insan sağlığına da olumlu yansımalar sağlayacağını ifade eden Gözgözoğlu, ''Bu sektör geliştikçe insanlarımız daha fazla balık, su ürünleri tüketecekler. İnsan sağlığı için çok önemli bir ürün su ürünleri. Biz ne kadar çok üretirsek çocuklarımız, gençlerimiz, yaşlılarımız daha fazla balık tüketerek, daha fazla sağlıklı yaşama imkanına kavuşacaklar'' diye konuştu.

JICA Türkiye Temsilcisi Koji Komura da Azerbaycan, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan'dan gelen katılımcılara JICA ile Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı işbirliğiyle Türkiye'de kurulan enstitülerde sürdürülen su ürünleri yetiştiriciliği hakkında bilgi verildiğini kaydetti.

Başbakanlık TİKA Temsilcisi Nurçin Yıldız, eğitimin amacının su ürünleri üretiminin geliştirerek sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu belirtti.

Türk Cumhuriyetleri ülkelerinden gelen 18 uzmanın 3 hafta sürecek eğitim programı kapsamında Antalya, Muğla, İzmir ve Trabzon'da su ürünleri yetiştiricilik ve işleme tesislerinde incelemelerde bulunacakları, İstanbul'da ise perakende balık satış yerleri, deniz akvaryumunu ziyaret edecekleri bildirildi.

Muhabir: Hatice Özdemir

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA