Emzirmek Sadece Bebek İçin Değil Anne İçin De Çok Önemli

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan “1-7 Ekim Emzirme Haftası” nedeniyle emzirmenin önemi ve emzirme sırasında dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.

Emzirmek Sadece Bebek İçin Değil Anne İçin De Çok Önemli
Doğumdan sonra bebeğin biyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarının emzirme ile karşılandığına dikkat çeken Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr . Aydın Erdoğan , anne sütünün yeni doğan bebek için doğal , taze ve en ideal besin olduğunu belirtti .

“Anne sütü her zaman temiz ve mikropsuz olup bebek tarafından kolaylıkla sindirilebilir niteliktedir” diyen Erdoğan , “Anne sütü daima hazırdır , ekonomiktir ve özel bir harcama gerektirmez . Anne sütü alan bebeklerde karın ağrısı ve kabızlık gibi şikayetler daha az görülür . Anne sütü , özellikle doğumdan sonra gelen sarı süt ( kolostrum ) bebeği hastalıklardan korur . Emzirme , bebek ile anne arasında özel bir sevgi bağı kurulmasını sağlar . Anne sütü alan bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha sağlıklı olurlar . Ayrıca ilk altı ay anne sütü alan bebeklerde demir eksikliği anemisi ( kansızlık ) daha az görülür” dedi .

Emzirmenin bebek sağlığını korumasının yanı sıra anne sağlığı üzerine de birçok olumlu etkileri olduğuna dikkat çeken Erdoğan , doğumdan hemen sonra bebeğin emzirilmesinin , doğum sonrası kanamanın daha az olmasını sağladığını ve bunun da annedeki kansızlık oranını azalttığını söyledi .

Erdoğan ayrıca , emzirmenin annede yumurtalık kanseri ve meme kanseri riskini de azalttığına dikkat çekti .

Doğumdan sonra ilk yarım saat içinde bebeğin emzirilmeye başlanması gerektiğine vurgu yapan Erdoğan , “Bu ağız sütündeki koruyucu faktörlerin bebeğe aktarılmasına ve süt salgısının arttırılmasına yardımcı olur . Sütün yeterince gelmesi için emzirme işleminin sık sık tekrarlanması gerekir . Bebek her istediğinde emzirilmelidir . Yeni doğan bebekler genellikle günde 8 - 10 öğün emmek isterler . Öğün sayısı daha sonra giderek azalır . Sık emzirme bol süt gelmesini sağladığı gibi göğüslerin şişmesini ve acımasını da önler” dedi .

Erdoğan , annelerin bebeklerini emzirirken nelere dikket etmeleri gerektiğini ise şöyle açıkladı : “Emzirirken bebeğin vücudu anneye yakın , başı ve gövdesi düz bir hatta olmalı , gerekirse omuz ile birlikte poposundan desteklenmeli ve burnu anne memesi hizasında olmalıdır . Emzirmede sadece meme başını değil , meme başı çevresindeki koyu renkli bölgeyi de bebeğin ağzına alması ve çenesinin memeyi bastırması sağlanmalıdır . Emzirildikten sonra bebek dik olarak annenin omuzuna dayandırılıp yuttuğu hava çıkartılmalıdır . ” Sağlıklı ve mutlu bir bebeğe sahip olmak için bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan , altıncı aydan sonra ek gıdalara da başlanması gerektiğini ve iki yaşına kadar emzirmeye devam edilmesinin önemli olduğunu söyledi .

Kaynak: İHA