Büyükekşi: 150 Milyar Dolarlık Yıl Sonu Hedefine Emin Adımlarla İlerliyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, eylül ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artarak 11 milyar 408 milyon dolara, yılın ilk 9 ayında ise yüzde 12,1 artışla 111 milyar 463 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Büyükekşi, yıl sonu için belirledikleri 150 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerlediklerini söyledi.

Mehmet Büyükekşi, eylül ayı ihracat rakamlarını Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı toplantıda açıkladı.

Uzun süredir beklenen gelişmenin ardından Amerikan Merkez Bankası'nın (FED), yeni bir parasal genişlemenin işaretini verdiğini anlatan Büyükekşi, bu gelişmeyi piyasaların olumlu karşıladığını bildirdi. Dünya ekonomilerinde yaşanan kademeli toparlanmaya rağmen risklerin hala devam ettiğini belirten Büyükekşi, büyük pazarlar açısından ihracatın iyi olduğunu, bu ülkelerin başında yüzde 48 artışla İran, yüzde 32 artışla Irak, yüzde 31 artışla Rusya, yüzde 19 artışla ABD ve yüzde 9 artışla ile de Çin'in geldiğini ifade etti.

Türkiye ekonomisinin, ihracat sayesinde büyüdüğünü, geliştiğini ve kalkındığını, ekonomiyi ihracatın sürüklediğini dile getiren Büyükekşi, ihracata dayalı büyüme modelinin, Türkiye'nin önündeki en gerçekçi yol haritası olduğunu kaydetti.

Son ihracat rakamlarını da açıklayan Büyükekşi, eylül ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artarak 11 milyar 408 milyon dolara, yılın ilk 9 ayında ise yüzde 12,1 artışla 111 milyar 463 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Son 12 aylık dönemde de ihracatın yüzde 11,6 artışla 146 milyar 927 milyon dolara yükseldiğini kaydeden Büyükekşi, şöyle devam etti: ''Eylül ayında en fazla ihracatı 1 milyar 503 milyon dolar ile otomotiv sektörümüz yaptı. Kimyevi maddeler sektörümüz 1 milyar 488 milyon dolar ile ikinci sırada, hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz ise 1 milyar 373 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörlerimiz eylül ayında 1 milyar 638 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 14,4 pay aldı. Sanayinin payı 9 milyar 405 milyon dolar ile yüzde 82,4, madencilik ürünlerinin payı ise 365 milyon dolar ile yüzde 3,2 oldu. Eylül ayında sektörlerimiz içinde en fazla ihracat artışını yüzde 58 ile mücevher sektörümüz, yüzde 48 ile savunma-havacılık ve yüzde 38 ile deri sektörü yakaladı. İller bazında ilk 10 ihracatçı ilimiz arasında eylül ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 22 artış ile Gaziantep oldu. Denizli'nin ihracatı ise yüzde 11, İstanbul'un yüzde 8, Kocaeli'nin yüzde 8, Hatay ve İzmir'in yüzde 5, Ankara'nın ise yüzde 4 arttı. İlk 10 ilimiz arasında en fazla ihracatı düşen ilimiz ise ihracatı yüzde 10 gerileyen Manisa oldu. Sakarya'nın ihracatı yüzde 7, Bursa'nın ise yüzde 2 azaldı. Diyarbakır'ın ihracatı ise eylül ayında yüzde 56 artış gösterdi. İlk 9 aylık artış oranı ise yüzde 24 oldu.' '