Antik Kentin Turizme Kazandırılması İçin Beü'ye Arkeoloji Bölümü

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesi Filyos beldesinde, antik kentin gün yüzüne çıkarılması için Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde arkeoloji bölümü açılması istendi.

Antik Kentin Turizme Kazandırılması İçin Beü'ye Arkeoloji Bölümü
Filyos'ta M.Ö 7. yüzyılda kurulan ve 'Karadeniz'in Efes ve Milet’i' olarak anılan antik kentin uzantıları için başlatılan çalışmalar, Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy başkanlığında devam ediyor. Kazı çalışmalarında, Filyos-Çaycuma karayolunda yapılan antik kazılarda Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen değirmen taşı bulundu. Ayrıca, Filyos Kalesi'nde yapılan çalışmalarda, yine Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen bir tapınak ve mezarlar ortaya çıkarıldı.Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, beldede boşaltılan askeri bina ve lojmanların üniversiteye tahsis edilerek Teion (Filyos) antik kentinin bir an önce turizme kazandırılabileceğini kaydetti.

Şu an sadece yazları yürütülen çalışmalarda, yaklaşık 300 bin lira harcandığını dile getiren Ünal, “Bu çalışmalar en fazla bir buçuk ay sürüyor. Çalışmaların tamamlanması için BEÜ Fen Edebiyat Fakültesi bünyesine arkeoloji bölümü açılarak Filyos'ta eğitim ve öğretim vermesi gerekiyor. Deniz Kuvvetleri'nin boşalttığı 2 bin metrekarelik alan ile birlikte okul binası ve 48 lojman hazır bekliyor. Bunlar, tahsis edildiği zaman üniversitemiz burada arkeoloji bölümü açıp, öğrencilerle birlikte uygulamalı kazı yapabilir. Böylece hem kazılar çabuk biter hem de tarih daha hızlı gün yüzüne çıkar.” dedi.

Yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu dile getiren Ünal, şunları söyledi: “Bölüm açılsa, kazı çalışmaları 12 ay devam eder. Biz bir buçuk ay kazı çalışması yapıp burayı kapatıyoruz. Gelecek yılı bekliyoruz. Daha önceki YÖK başkanına konuyu iletmiştim ve bunu mantıklı bulmuştu. BEÜ tarafından bu konu çözüme kavuşursa, tarih ve kültür hazinemizi bir an önce turizme kazandırmış oluruz."