Bozdağ: Herkes Hukuk Önünde Eşittir, Yargılama Da Öyle Olmalı (2)

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bekir Bozdağ, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ`un tutuklanması ile ilgili olarak, "Türkiye hukuk devletidir.

Bozdağ: Herkes Hukuk Önünde Eşittir, Yargılama Da Öyle Olmalı (2)
Herkesin hukuk karşısında eşit olduğunu görmek önemli. Hukuk karşısında makamı, mevkii ne olursa olsun bütün insanlar eşittir. Yargılama da bu eşitlik çerçevesinde devam etmelidir. Umarım yargılama kısa sürede sonlandırılır. Gerçek ortaya çıkar." dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AK Parti milletvekilleri Nabi Avcı, Salih Koca, Ülker Can, İl Başkanı Süleyman Reyhan ile birlikte partisinin Eskişehir Odunpazarı ilçe kongresine katıldı. Burada konuşan Bozdağ, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ`un tutuklanması konusuna değinen Bakan Bozdağ, bu tutuklanma üzerine çok yorumlar yapıldığını ve yapılmasının da Türkiye`nin demokratikliği açısından önemli olduğunu söyledi.


"DEMOKRASİ KÖKLEŞMİŞ OLSAYDI, KİMSE HUKUK DIŞI YOL VE YÖNTEMLERE BAŞVURAMAZDI"
Bu olayın daha da konuşulacağını belirten Bozdağ, şöyle dedi: "Bunun yapılması gerekiyor. Bana göre bu olay, demokrasinin hala kökleşmediğini, kurumsallaşmadığının bir göstergesidir. Çünkü eğer demokrasi kökleşmiş, kurumsallaşmış, içselleştirilmiş olsaydı, böyle bir dava, soruşturmalar da olmazdı. Orada hukuk dışı yol ve yöntemlerle, demokrasiyi ve milletin iradesini sivil veya askeri hiç kimse aklından bile geçirmez, böyle bir teşebbüsün içinde bulunmazdı. Bulunanlar da ne yapar? Ona göre tavır koyar ve demokrasiyi güçlendirir. Böyle iddiaların olması, yargıya taşınmış olması, Türkiye`nin demokratikleşmesi konusunda daha alacağı çok mesafenin olduğunu gösteriyor. Umarım zamanla böyle iddiaların, yargılamaların hiç olmadığı bir Türkiye olsun. Demokrasi, hukuk devleti bütün kurallarıyla işlesin. Böyle devam etsin."

"NİHAİ KARAR ÇIKMADAN SUÇLAYICI VE SAVUNUCU YAKLAŞIMLAR YANLIŞTIR"
Başbuğ`un tutuklanması sonrasında yapılan aklama ve suçlamaları da eleştiren Bekir Bozdağ, bu tür açıklama ve girişimlerin yanlış olduğunu kaydetti.
"Bir yargılama yapılırken dosyayı görmeden, içindekileri incelemeden verilen kararları, gerekçeleri bilmeden ve işin daha da önemlisi nihai karar ortaya çıkmadan, kişileri suçlayan yaklaşımlar da, kişileri aklayan yaklaşımlar da fevkalade yanlıştır." diyen Bakan Bozdağ, şöyle devam etti: "Hukuk literatüründe, anayasamızda evrensel hukukta masumiyet karinesi esastır. Bu karineye herkesin riayeti gerekir. Ama bunların olmaması içinde yargılama süreçlerinin makul sürede sonlanması gerekir. Sağlıklı işlemesi, maddi gerçeğin hiç kimsede bir şüphe bırakmayacak şekilde ortaya çıkması gerekir. Yargının adaletli bir biçimde tecelli etmesi, bu yargılama süreçlerinin makul bir sürede sonlandırılması, hukukun sağlıklı işlemesi, maddi gerçeğin herhangi bir şekilde tereddüde meydan vermeyecek şekilde ortaya çıkarılması, sonucun adaletli ve hakkaniyetli şekilde tahakkuk etmesi gerekir."

"UMARIM YARGILAMA KISA SÜREDE BİTER, GERÇEKLER ORTAYA ÇIKAR"
Bu yaşananları yakından takip ettiklerini belirten Bozdağ, Türkiye`nin hukuk devleti olduğunu vurgulayarak, "Olaya bu yönüyle de bakmak lazım. Herkesin hukuk karşısında eşit olduğunu görmek açısından son derece önemli görüyorum. Çünkü hukuk karşısında makamı, mevkii ne olursa olsun bütün insanlar eşittir. Eşit olmalıdır. Yargılama da bu eşitlik çerçevesinde devam etmelidir. Umarım bu yargılama kısa sürede sonlandırılır. Bu noktadaki pek çok tereddüt de ortadan kalkar. Gerçek ortaya çıkar. Çünkü tutuklulukların uzun süre devam etmesi ve kişilerin hakkında yargılama kararı çıkmadan, yıllarca tutukluluklarının sürmesi hukuk devleti adına savunulacak, izah edilecek bir durum değildir. Hukukta önemli olan makul süre içerisinde sonlandırılmasıdır. Eskiden tutuklamalarda süre kısıtlaması yoktu, AK Parti iktidarı döneminde ise tutuklamalara süre sınırı getirildi." ifadesini kullandı.