Yüz Nakli Olan Uğur Acar, Top Sakal Bırakmak İstiyor

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

Yüz Nakli Olan Uğur Acar, Top Sakal Bırakmak İstiyor
Dr . Ömer Özkan , Uğur Acar`ın sakallarının belirgin hale geldiğini ve top sakal bırakmak istediğini söyledi .


Dünyada ilk kez aynı anda kol ve bacak nakli ile Türkiye`nin ilk yüz naklini gerçekleştiren ekip Akdeniz Üniversitesi Senato Salonu’nda toplantı düzenledi . Rektör Prof . Dr . İsrafil Kurtcephe başkanlığında düzenlenen toplantıda her iki ameliyata da katılan ekip basına tanıtıldı .

Yüz nakli olan Uğur Acar ile kol ve bacak nakli olan Atilla Kavdır’ın sağlık durumlarının iyi olduğunu belirten Prof . Dr . Ömer Özkan , Kavdır’ın hafta sonuna kadar yoğun bakımda çıkacağını belirtti . Uğur Acar’ın sakallarının da daha belirgin bir şekilde çıkmaya başladığını söyleyen Ömer Özkan , Acar’ın Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof . Dr . Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç . Dr . Ayhan Dinçkan’ın sakalları gibi tıraş olmak istediğini söyledi . Prof . Dr . Özkan , “Artık traş olması gerekecek . Ayhan Bey`in sakal tarzını ( top sakal ) beğendi , ondan yapacağını söyledi . Hafta sonu karşınıza çıkar ve o zaman tıraş etmeyi planlıyoruz . ” şeklinde konuştu .


Uğur Acar`ın sağlık durumunun iyi olduğunu ifade eden Özkan , bugün dokuzuncu günde olduklarını hatırlatarak şunları söyledi : “Oldukça iyi konumda . İndiksiyon tedavi dediğimiz tedaviyi veriyoruz . Onunla ilgili en ufak bir sorunumuz yok . İnşallah hafta sonu sizin karşınıza sunmayı planlıyoruz . Kendisi gayet motive , aslında şu anda bile sunulabilir . Ama bizim beklediğimizden daha ileriye gidiyor . Biz ağır ağır gitmeyi planlıyoruz . ” dedi .

Uğur Acar`ın istediği zaman ayağa kalkabileceğini söyleyen Özkan , bugünden itibaren çalışmalara başlayacaklarını kaydetti . Ani hareketler yapmaması durumunda damarlarla ilgili sorunlar olabileceğini anlatan Özkan , bu nedenle yavaş davrandıklarını kaydetti . Özkan , yarın 10 günlük sürecin dolacağını , bunun da kendilerini rahatlatacağını kaydetti . Uğur Acar’ın , böbrek naklideki gibi sürekli ilaç kullanacağını söyledi .


Çift kol ve bacak nakli yapılan Atilla Kavdır’ın halen yoğun bakımda tedavinin devam ettiğini belirten Prof . Dr . Ömer Özkan , sağlık durumunun daha iyi olduğunu belirtti .




" YOĞUN BAKIMDAN ÇIKMAYAN HİÇ BİR HASTAYA TEHLİKEYİ ATLATTI DİYEMEYİZ "

Yoğun bakımdaki her hastanın durumun kritik olduğunu söyleyen Özkan , `”Yoğun bakımdan hiç bir hasta çıkmadığı sürece hayati tehlikesi kalkmış diyemeyiz . Bizim esasen yüz nakli olan hastamız 5`inci gün planlarken 2`inci gün çıktı . O da sürprizdi . Ancak ikinci gün ya da üçüncü gün çıkmasını planladığımız hastamız henüz çıkamadı . Önemli olan yoğun bakımda gidişatta hiç bir zaman geriye gitmemektir . Atilla da şu ana kadar da geriye gitmedi . Ama bir süre daha yoğun bakımda kalacak . ” şeklinde konuştu .


Atilla Kavdır’ın yoğun bakımdaki krtik sürecinin devam ettiğini belirten Ömer Özkan , “Ek problemler çıkmasın diye mücadele ediyoruz . Başında 72 saat duran arkadaşımız var . ” dedi .


Bu ülkenin verdiği imkânlarla bu operasyonu gerçekleştirdiklerini söyleyen Özkan , herkesten maddi ve manevi desteği aldıklarını ifade etti . Özkan , yapılan bu ameliyatlarla organ naklinde çığır açıldığını kaydetti . Operasyonu cerrahi açıdan 3 ana ekiple gerçekleştirdiklerini dile getiren Özkan , bu ekip sayesinde bu başarılara imza atıldığını söyledi .


Toplantıya katılan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof . Dr . Atilla Ramazanoğlu da Atilla Kavdar`ın yoğun bakımdaki tedavisinin devam ettiğini söyledi . Kritik durumun atlatılamadığını belirten Atilla Ramazanoğlu , Kavdır’ın bir süre daha yoğun bakımda kalacağını söyledi .


AÜ Prof . Dr . Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç . Dr . Ayhan Dinçkan da , Akdeniz Üniversitesi`nin 1982 yılında bu zaman böbrek nakli hizmeti verdiğini kaydetti . Son zamanlarda her çeşit organ ve doku nakli konusunda önemli başarılara imza attıklarını belirten Dinçkan , bundan sonraki hedeflerinin de hizmet ve eğitim olduğunu ifade etti .


Rektör Prof . Dr . İsrafil Kurtcephe ise Türk hekimlerinin önemli işlere imza atabileceğini dünyaya gösterdiğini söyledi . Rektör Kurtcephe , bu sürecin AÜ’yü marka haline getirme süreci olduğunu belirtti . Kurtcephe , başarılarının bundan sonra da devam edeceğini ifde etti .

AÜ Senato Salonu`nda gerçekleştirilen toplantıya Rektör Prof . Dr . İsrafil Kurtcephe , AÜ Hastanesi Başhekimi Doç . Dr . Abdullah Erdoğan , AÜ Prof . Dr . Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç . Dr . Ayhan Dinçkan , AÜ Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof . Dr . Ömer Özkan , Anabilim Dalı Başkanı Yrd . Doç . Özlenen Özkan , Prof . Dr . Tuncer Karpuzoğlu , Tıp Fakültesi Dekanı Prof . Dr . Oktay Dinç başta olmak üzere ameliyata katılan ekip yer aldı .