'eğitimdeki Başarısızlık Dine Mal Edilemez'

Türkiye Araştırmaları ve Uyum Araştırmaları Merkezi Başkanı Profesör Dr.

Hacı Halil Uslucan , göçmen kökenli çocukların eğitimde başarısız olmasının dine mal edilemeyeceğini söyledi .




Göçmen kökenli çocukların eğitime katılımı ve eğitim başarısı konulu bir programa katılan Uslucan , göçmen 2010 yılı itibarı ile Almanya’daki 13 milyon çocuğun 4 milyonunun göçmen kökenli olduğuna dikkat çekti . Uslucan , bu çocukların düşük seviyedeki okullardaki oranının yüksek , daha iyi eğitim veren Gymnasium gibi okullarda ise oranının düşük olduğunu hatırlattı . Göçmen kökenli öğrenciler arasında da fark olduğunu dillendiren profesör , ‘‘Türk ve İtalyan göçmen çocuklarının eğitim başarısı daha düşük . Ancak daha önceki tartışmalarda olduğu gibi bu başarısızlığı dine mal etmek yanlış . İtalyanlar , koyu Müslüman değiller . " dedi .



Almanya’ya gelen göçmenlerin sosyal statü bakımından alt tabakadan olduğuna işaret eden Uslucan , Alman eğitim sisteminde dilin önemine vurgu yaptı . Uslucan , ‘‘Dile ihtiyaç olan derslerde göçmen öğrenciler ile Alman öğrenciler arasında başarı farkı daha belirgin görülüyor . " dedi .



Alman eğitim sisteminde alt seviyedeki bir okuldan üst seviyedeki okula geçmenin zor olduğunu ifade eden Usluacn , bir alt okul tavsiyesi alan çocukların kabiliyetlerinin kırılabildiğini ifade etti . Yüksek yetenekli kızların , engelli çocukların ve göçmen kökenli çocukların becerilerinin geç fark edildiğini ya da hiç fark edilmediğini anlatan Uslucan , ‘‘Halkların yüzde 2-3’ünün özel yetenekli olduğu varsayılır . 4 milyon göçmen kökenli çocuk arasında bu 80 bin ila 120 bin özel yetenekli çocuk anlamına geliyor . Bu çocuklar nerede?‘‘ diye sordu .




Göçmen ailelerinin özgüven eksikliğinin bu çocukların yeteneklerinin keşfedilmesini engellediğini belirten Türk kökenli akademisyen , Almanya’da 360 meslek çeşidi olduğunu ve maalesef bunların çok azının bilindiğini sözlerine ekledi .