Düsen Kaseinov: Türk Dünyasını Yeniden Birleştirmek İçin Çalışıyoruz

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri ve Kazakistan eski Kültür Bakanı Düsen Kaseinov, “UNESCO dünyada neyse, TÜRKSOY da Türk dünyası için odur.

Amacımız Türk dünyasını yeniden birleştirmektir . ” dedi .

Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın desteğiyle düzenlenen 2012 TÜRKSOY Basın Ödülleri törenine katılmak üzere Türkiye`ye gelen TÜRKSOY üyesi Azerbaycan , Kırgızistan , Kazakistan , Türkiye , Başkurdistan , Halaska , Tataristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nde yayın yapan televizyon ve gazetecilerin yöneticileri , Erciyes Üniversitesi`nde düzenlenen " Türk Dünyasının Kültürel Entegrasyonunda Medyanın Rolü " konulu toplantının ardından Talas’ı gezdi . Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım’ın ev sahipliğinde Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi’ni inceleyen konuklar , Türkî cumhuriyetlerinden kadın bir gazetecinin çaldığı keman eşliğinde günün yorgunluğunu atıp , yemekte bir araya geldi .

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya’nın da hazır bulunduğu konakta konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov , Talas’ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek , Kayseri’yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün memleketi olarak bildiklerini söyledi . Kaseinov , ilk defa Kayseri’ye geldiklerini kaydederek , şöyle konuştu :

“Sayın Abdullah Gül , TÜRKSOY’a çok büyük destek veriyor . Birçok etkinliğimize katılıyor . Talas Belediyesi’nin ev sahipliğinde burada olmak çok heyecanlandırdı . Kırgız , Kazak , Türkiye hepsi kardeş millet . Kırgızlar için Talas neyi ifade ediyorsa bizim için de aynı şeyi ifade ediyor . Bizim amacımız UNESCO’nun amacı gibi ama o dünyaya çalışıyor , biz ise Türk dünyasına çalışıyoruz . TÜRKSOY son yıllarda büyük yol kat ederek önemli kuruluş haline geldi . ”

Kaseinov , Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi’ni gezdikten sonra konağa duyduğu hayranlığı ifade ederek , “Benim için çok enteresan bir yer . Eski zamanın durumu , sizin ve bizim dedelerimizin nasıl yaşadığı , büyük bir kültür ve geleneğin oluşu , beni çok duygulandırdı . ” dedi .


Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım ise TÜRKSOY’un yaptığı faaliyetlerin takdire şayan olduğunu belirterek , Kayseri ve Talas hakkında bilgiler verdi . Konuşmaların sonunda Başkan Yıldırım ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov birbirlerine kültürel yayınlar takdim etti .