İnşaat Ustalarına Yetki Verecek Kurslar Başlıyor
İnşaat sektöründe çalışanlara zorunlu tutulan ‘yetki belgeli ustalık` için kurslar başlıyor.
16 Aralık 2011’de yayımlanarak yürürlyüğe giren ‘Yapı Müteahhitleriniı Kayıtları İle Şantiye Şefleri ve Yetki Belgesi Ustalar Hakında Yönetmelik’ gereği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlükleri İle yapı ruhsat düzenlemeye yetkili idarelerce düzenlenen yönetmelik kapsamında ustdalık yetki belgesine sahip ustaların branşları ile ilgili Bursa Mesleki Eğitim ve Halk Eğitim Merkezi müdürlüklerinden alacaklar . Kurslar 32 ve 40 saatlik eğitimler şeklinde verilecek . Yapı ruhsatına tabi her türlü yapım inşaat ve tesisat işlerinde çalışanların bu işlerde çalışabilmesi için gerekli olıan yetki bgelsesi ve usta belgesini alabilmesi için Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile , Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ( BTSO ) , Bursa Enaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ( BESOB ) ve İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ile ortak protokol imzalandı . Eğitimler , mesleki eğitim müdürlüklerinin bulunduğu bütün ilçelerde 32 ve 40 saat olarak verilecek . Protokol törenine İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar , BESOB Başkanı Arif Tak ve İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin katıldı . Konuşmaların ardından protokül imzaları , Atilla Gülsar , Necati Şahin ve Arif Tak tarafından atıldı .
" HER OKUYAN DOKTOR OLAMADIĞI GİBİ HER İSTEYEN MÜTEAHHİT OLAMASIN "
Milli Eğitim Müdürlüğünde düzenlenen törende konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin , “16 Aralık 2011’de yayınlanan ve 1 ocak 2012’de yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında milli eğitim müdürlüğü ile ortak protokol imzalıyoruz . İnşaat sektörü ülkemizin lokomotif sektörü Türkiye’de tarımdan sonra en çok istihdam eden bir kolumuz . Her geçen yılda inşaat sekörü istihdamdaki payını artırmakta . Buradaki asıl amacımız eksik kalmış olan ara elamın konusunda eğitimlerin tamamlanması . ” dedi .
90’lı yıllardan itibaren bu gibi konularda milli eğitim müdürlüğü ile ortak çalışmalar içinde olduklarını anlatan Necati Şahin , en son Mustafakemal Paşa’da 32 ve 40 saatlik eğitimden sonra 52 usta çırak ve kalfaya sertifika verdiklerini bildirdi . İnşaat sektöründe en büyük sıkıntılarınnı ara elaman eksikliği olduğunun altını çizen Şahin , " Bizim de inşaat mühendisleri olarak en büyük sıkıntımız Türkiye’de meydana gelen ve yılda 1500 kişinin hayatını kaybettiği iş kazaları . Bunun yaklaşık 3’te biri inşaat kesiminde yaşanmakta . Biz her yıl 475 tane inşaat kazalarından dolayı insanımızı kaybediyoruz . Bunların hepsi eğitim eksikliğinden kaynaklanmakta . " dedi .
İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar ise , bu uygulamada geç kalındığına dikktat çekerek , " Ustaların yetki belgesi alarak çalışması çok önemli , çünkü hem kendisi kaliteli iş yapacak , hem de kaliteli bir hizmet sunacak . Avrupa’da fotokopi çekecek insan dahi belgesiz ise makinaya yaklaşıp fotokopi çekemiyor . Ben bu nedenle yetki belgeli ustalık kurslarını önemsiyorum ve elimizden gelen katkıyı sağlamaya çalışacağız . " şeklinde konuştu .