Günay: Azerbaycan Gereken Cevabı Verdiankara

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye ve Azerbaycan`ın bir milletin iki devleti olmanın bütün özelliklerini en görülür şekilde dünyaya sergilemeye çalıştığını belirterek, ``Fransa senatosunun almış olduğu akıldışı karara en yoğun ve en yüksek sesli tepkilerden birisini Azerbaycan verdi.

  Hem Sayın Cumhurbaşkanı düzeyinde hem de daha önce Fransa`dan ödül almış bulunan bazı değerli sanatçılar ödüllerini iade ederek gereken cevabı verdiler`` dedi .

Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebulfez Garayev , Ertuğrul Günay`la görüştü . Ziyaretten büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Günay , Garayev ile son yıllarda çok yakın çalıştıklarını , iki ülke arasındaki kültür köprülerinin sarsılmaz biçimde kurulması ve gelişmesi konusunda ortak bir mesaiyi paylaştıklarını söyledi .

Türkiye ve Azerbaycan arasında geleneksel ilişkilerin ötesinde Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı ( TÜRKSOY ) ile de çalıştıklarını anlatan Günay , ``TÜRKSOY`un seçkin bir kuruluş haline gelmesi konusunda Sayın Bakan`ın yoğun çabaları var . Aynı alanda ben de çalışıyorum . Son yıllarda Kırgızistan , Kazakistan ve diğer Türk cumhuriyetlerinin bu alana ilgisinin artmasını memnuniyetle karşılıyoruz`` dedi .

Azerbaycan`ın yetiştirdiği Türk dünyasının büyük isimlerinden biri olan Mirza Fatali Ahundzade`nin 200 . doğum yıl dönümü vesilesiyle bu akşam TÜRKSOY`da bir tören düzenleneceğini anımsatan Günay , ``Sayın Bakan , bilhassa bu tören için geldi , teşekkür ediyorum kendisine . Bugün Gürcistan Kültür Bakanı da buradaydı . Dün de Kosova Kamu Yönetimi Bakanı arkadaşımızı ağırladık . Bugün akşam üzeri yemekte dört bakan bir arada olmanın mutluluğunu yaşayacağız . Aramızda her alanda siyasi ilişkilerin ötesinde , bir dayanışma güven ilişkisi oluşturmaya çalışıyoruz`` diye konuştu .

Azerbaycan ve Türkiye ilişkileri konusunda merhum Haydar Aliyev`in ``Biz iki devletiz ama bir milletiz`` sözünün vecize değerinde olduğunu ifade eden Günay , sözlerini şöyle sürdürdü : ``Bu sözü gerçek kılmaya çalışıyoruz . Aramızda son zamanlarda siyasi , ekonomik , kültürel , ticari , turistik , bütün alanlarda sağlam yıkılmaz köprüler kurmaya çalışıyoruz . Türkiye ve Azerbaycan bir milletin iki devleti olmanın bütün özelliklerini en görülür şekilde dünyaya sergilemeye çalışıyor .

Bunun en çarpıcı örneklerinden biri bugün gerçekleşti , görsel basında da yer aldı . Haberler devam edecektir sanıyorum . Fransa senatosunun almış olduğu akıldışı karara en yoğun ve en yüksek sesli tepkilerden birisini Azerbaycan verdi . Hem Sayın Cumhurbaşkanı düzeyinde hem de daha önce Fransa`dan ödül almış bulunan bazı değerli sanatçılar ödüllerini iade ederek gereken cevabı verdiler . Bunu milletimiz ve Türkiye Cumhuriyeti adına büyük bir teşekkürle karşıladığımı , gerçek bir kardeşlik , dostluk örneği sergilendiğini sayın bakanın önünde ifade etmek istiyorum . Ben değerli kardeşime , arkadaşıma bir kez daha kendisini Türkiye`de görmekten duyduğum memnuniyeti , sevinci ifade ediyorum . ``Konuk Bakan Garayev de Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kültür ilişkilerinin artarak devam ettiğini belirterek , ikili ilişkilerin yanı sıra TÜRKSOY aracılığıyla da görüşmelerin devam ettiğini belirtti .

TÜRKSOY ile Türk halklarının kültürünü UNESCO`ya ve diğer uluslararası teşkilatlara taşıdıklarını anlatan Garayev , Mirza Fatali Ahundzade`nin 200 . doğum yıl dönümü kutlamaları için Ankara`ya geldiğini söyledi .

Fransa senatosunun aldığı kararın yanlış olduğunu kaydeden konuk Bakan Garayev , ``Azerbaycan`da bu karara karşı tepkiler gösterilmiştir . Her alanda bu karara karşı çıkılmıştır . Bizim diğer milletlerin kültürünü benimsemeye ihtiyacımız yok , biz çok engin bir kültüre sahibiz . Her iki ülkenin bakanları arasındaki ilişkiler devam edecektir`` diye konuştu .
Kaynak: AA