Gazikent'ten 12 Üniversiteye E-kaynaklar Semineri

Gazikent Üniversitesi, Gaziantep ve çevre illerdeki 12 üniversitenin kütüphane yöneticileri, kütüphaneciler ve bilgi uzmanlarının katılımıyla `Bilgi Okur-Yazarlığı ve Elektronik Kaynaklar` konulu bölgesel eğitim semineri düzenledi.

Gazikent'ten 12 Üniversiteye E-kaynaklar Semineri
  Seminere , Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . İbrahim Özdemir , Rektör Yardımcısı Prof . Dr . Hanifi Aslan ve öğretim üyeleri katıldı .


Gazikent Üniversitesi Rektörü İbrahim Özdemir , seminerde kitap sevgisi , kütüphanecilik ve teknoloji ile bilgiye ulaşma konularında kendi hayatından ve gördüklerinden örnekler vererek bir konuşma yaptı .

Özdemir , kitap sevgisi ve kitaplar ile dost olmak gerektiğini , bu sevgi ve dostluğun insanlarda küçük yaşlarda başlaması gerektiğini vurguladı . Okuma ve kitap alma alışkanlığının kendisinde çok küçük yaşlarda başladığını , küçük yaşlardan itibaren satın aldığı ve okuduğu kitapları muhafaza ederek evinde güzel bir kütüphane kurduğunu ve kurduğu bu kütüphaneyi görev yaptığı Gazikent Üniversitesi Mütercim Asım Kütüphanesine bağışladığını ifade etti .

Eskiden kitap almanın yanında , taşımanın , bilgiye ulaşmak adına büyük zorlukları olduğunu ama gelişen teknoloji ile bu zorlukların geride kaldığını , bilgiye ulaşmanın gelişen teknoloji ile daha kolay ve daha çabuk olduğunu belirten Özdemir , bu sebepten yeni neslin bilgiye ulaşma adına çok şanslı bir nesil olduğunu vurguladı .


Rektör Özdemir , yurt dışında bir çok gezi yaptığını ve bu gezilerde özellikle o ülkelerde bulunan kütüphaneleri gezdiğini , son yaptığı Dubai gezisinde de bu ülkenin hayırsever bir vatandaşı olan Cuma El Macidi’nin kurduğu el yazmalarından oluşan zengin kütüphanesini gezdiğini , bu kütüphanede Türkiye’den giden bir çok el yaması kitapları gördüğünü ve incelediğini belirtti .

Bu incelemede , Türkiye’den giden el yazması eserler arasında ataların teleskoplar ile gökyüzünü incelediği ve bu hususlardaki notları gördüğünü , ataların neyi gözlemledikleri , neleri tesbit ettiklerinin bizde bir bilgisi yok , bu sebepten de bizler bu konuda bilgiye sahip değiliz , sizin gibi kütüphanecilerin bu bilgileri koruması , muhafaza etmesi , bizlere sevdirmesi ve gelecek nesillere bu bilgileri aktarması gerekir . Üniversite demek , sadece sanayiye çalışacak insanlar yetiştiren kurumlar demek değildir . Üniversite demek , geçmiş medeniyetler ile gelecek arasında köprü kuran bilgi taşıyan kurumlar demektir . " dedi .

Yapılan eğitim seminerinde konuşmacılar , bilgi okuryazarlığı ve Springer Yayınevi`nin elektronik kaynakları ile EaZy Solutions temsilciliğindeki Sage , Cambridge University Press , Oxford University Press , Royal Society of Medicine , Thieme , Materials Science International , Institute of Physics , Argo ve Bowker yayınevlerinin elektronik kaynakları hakkında bilgiler verdi .


Gazikent Üniversitesi Müdürü Mustafa Cesur ise yaptığı açıklamada şöyle dedi : " İçinde yaşadığımız 21 . yüzyıl bilgi çağında bilgi toplumu olabilmenin gerektirdiği hayat boyu öğrenme becerilerine sahip , araştıran , sorgulayan aradığı bilgilere kolayca erişebilen ve eriştiği bu bilgileri sentezleyebilen , değerlendirebilen ve yeniden düzenleyebilen , bunları yaparken de bilgi ve iletişim teknolojilerini de en etkin bir şekilde kullanabilen `bilgi okuryazarı` bireylerin yetiştirilmesinde üniversitemiz ve bilginin merkezi olan Mütercim Asım Kütüphanemiz işbirliği çerçevesinde katkı sağlamayı hedeflemekteyiz . "