Erdoğan'dan İfade Özgürlüğü Vurgusuankara

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ``Açık açık ifade ediyorum; şiir okuduğum için mahkum olmuş bir başbakan olarak hiç kimsenin fikirlerinden, ifadelerinden, yazılarından dolayı hapis yatmasına razı olmam ve olamam.

  Fikirlerinden , yazılarından dolayı hiç kimsenin sokak ortasında hunharca katledilmesine göz yummam rıza göstermem`` dedi .

Başbakan Erdoğan , Zaman gazetesinin kuruluşunun 25 . yılı dolayısıyla Ankara Ticaret Odası Kongre Salonu`nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada , geçmişte yaşanan acıların bugün ve gelecekte yaşanmamasının en önemli hedeflerinden biri olduğunu söyledi .

Başbakan Erdoğan , şöyle devam etti : ``Biz , bize yapılanın başkasına yapılmasına razı olamayız . Geçmişte yaşanan acıların bugün ve gelecekte yaşanmaması bizim en önemli hedeflerimizden birisidir . İşte o yüzden hiç yüksünmeden , hiç gocunmadan ifade özgürlüğünün önünü açtık . Herkesin özgürce , istediği dilde konuştuğu , yazdığı , kimsenin üzerinde baskı , tehdit hissetmediği bir atmosfer inşa etmenin mücadelesi içerisinde olduk . Hakarete karşı çıktık ama eleştiriye asla . Özgürlüğün istismarına , başkasının özgürlüğünün kısıtlanmasına karşı çıktık . Zaman zaman eleştiriye biz de eleştiriyle cevap verdik . İftiraya , yalana , yanlışa karşı biz de tepkimizi ortaya koyduk ama biz yasaklayan , kısıtlayan , engelleyen bir anlayışa asla tevessül etmedik , etmiyoruz ve etmeyeceğiz . ``-Yargı reformu-Konuşmasında Adalet Bakanlığının başlattığı yargı reformuna değinen Erdoğan , ifade özgürlüğünün önünü daha da genişlettiklerini bildirdi .

Başbakan Erdoğan , şunları söyledi : ``Yapacağımız düzenleme ile ileriye dönük yayın durdurma cezasını ortadan kaldırıyoruz . Daha önceden verilmiş tüm toplatma kararlarını artık hükümsüz hale getiriyoruz . Basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce açıklama yöntemleri ile işlenmiş olup üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezası gerektiren bütün soruşturma , kovuşturma ve mahkumiyet kararlarını aynı suç tekrar işlenmediği sürece geçersiz hale getiriyoruz . Çok sayıda gazeteci arkadaşımızın devam eden mahkemeleri böylece ertelenmiş oluyor . Bu şekilde değişik gazetelerden , değişik medya kuruluşlarından çok sayıda arkadaşımızın davası ertelenecek , yani dava düşecek .

Burada şunu da ifade etmeliyim ; sorunlar var , biz de bu sorunların üzerine kararlılıkla gidiyoruz ama Türkiye , anamuhalefet partisinin , diğer muhalefet partilerinin , bir kısım gazeteci ve yazarın dünyaya lanse ettiği olumsuz tabloyu asla hak etmiyor . Bir kere ülkesine saygısı , milletine hürmeti olan bir kimse çıkıp da ülkesini dünyaya böyle anlatmaz , anlatamaz . Şu ifadelerimi altını çizerek özellikle vurgulamak istiyorum ; Türkiye`yi gazeteci tutuklayan , gazetecilere baskı uygulayan bir ülke gibi sunmak , kendi ülkesini bu şekilde şikayet etmek ve bundan da haz duymak vatan millet sevgiyle uyuşmaz . ``-``Cebinden gazeteci kimliği çıktı diye . . . ``-Tutuklu ve mahkum gazetecilerle ilgili defalarca açıklama yaptıklarına işaret eden Erdoğan , şöyle konuştu : ``Bunların isimlerini tek tek saydık , ne ile itham edildiklerini , neden ceza aldıklarını belgeleri ile ortaya koyduk . Adam polise saldırı düzenliyor , polisimizi şehit ediyor , cebinden gazeteci kimliği çıktı diye gazeteciler hapse atılıyor kampanyası yapılıyor , anamuhalefet partisi de işte bu şahıslara sahip çıkıyor . Gidip yurt dışında polis katillerine arka çıkmak suretiyle ülkesini kötülüyor . Ateşli silah bulundurmak , patlayıcı bulundurmak , evrakta sahtecilik , cinsel taciz , terör , darbeye teşebbüs . . . İçerideki gazeteciler dedikleri işte bu suç isnatları ile yargılanıyor . Medya terörün oksijeni olmaktan sakınması gerektiği kadar , özgürlük-terör dengesini gözetmek , bunun ayrımını da yapmak zorundadır . Hedef göstermek , teşvik etmek , çarpıtmak , karartmak , bu yolla masum canların katledilmesine zemin hazırlamak basın özgürlüğü , ifade özgürlüğü olarak görülemez . Bu en başta basın özgürlüğüne , gazetecilere ve gazeteciliğe haksızlıktır . ``Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , batı ülkelerinin bu gelişmeleri anlamakta zorlandıklarını söyledi .

-``Razı olmam``-``Çünkü onlarda darbe girişimine müdahil olan , darbeye omuz veren , darbeye çanak tutan gazeteciler yok . Onun için meseleyi kavramakta zorlanıyorlar`` diyen Erdoğan , şunları kaydetti : ``Burada açık açık ifade ediyorum ; şiir okuduğum için mahkum olmuş bir başbakan olarak hiç kimsenin fikirlerinden , ifadelerinden , yazılarından dolayı hapis yatmasına razı olmam ve olamam . Fikirlerinden , yazılarından dolayı hiç kimsenin sokak ortasında hunharca katledilmesine göz yummam rıza göstermem .

Yürütme olarak bize düşen neyse onu yaparız ve yapacağız . Yasama olarak da üzerimize düşeni hakkıyla yerine getireceğiz . Hiç kimse umutsuz olmasın , hiç kimse yeise kapılmasın . Türkiye emin adımlarla engelleri aşarak , kaldırarak geleceğe yürüyor . Bugün 9 yıl öncesine göre çok farklı bir yerdeyiz . İnşallah 2023`de Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100 . yıl dönümünde çok daha farklı bir yerde olacağız . İleri demokrasi standartları ile güçlü ekonomisi ile bölgesinde ve dünyada aktif dış politikası ile inşallah Türkiye tarihine medeniyetine birikimine denk düşen bir seviyede olacak . ``-Ekrem Dumanlı`nın konuşması-Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı da Türkiye`nin büyük bir değişim yaşadığını , son 10 yılda büyük mesafe katettiğini belirterek , emeği geçen bütün yöneticilere teşekkür etti ve tarihin de bu kişileri şükranla yad edeceğini belirtti .

Türkiye`deki büyük değişimin birçok simgesi bulunduğunu , Zaman gazetesinin de bu simgelerden biri olduğunu dile getiren Dumanlı , ``İnsan merkezli gazete çıkarmaya çalışıyoruz . Kıran , döken yayıncılık yapmamak için olağanüstü gayretle çalışıyoruz . Grupçuluk , hizipçilik , cemaatçilik , ayrımcılık yapmadık , yapmıyoruz , yapmayacağız . Son 25 yılı Zaman`sız düşünmek mümkün değil`` dedi .

Geceye , başbakan yardımcıları Bülent Arınç , Bekir Bozdağ , Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , Sağlık Bakanı Recep Akdağ , Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , Gıda , Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker , Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç , BBP Genel Başkanı Mustafa Destici , Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı .
Kaynak: AA