Faik Tarımcıoğlu: İrtica Eylem Planı İle Andıç Arasında Ciddi Paralellik Var

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında soruşturma başlatıldı.

Olayın son derece önemli olduğunu vurgulayan emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu, İrtica Eylem Planı ile Andıç meselesi söz konusu olduğu zaman kendisinin "karargah içerisinde herhangi bir rütbelinin kendiliğinden andıçla ve onun etrafında oluşan halkayla ilgili, krminal halkayla ilgili veya İrtica Eylem Planının yürürlüğe konulması gibi somut operasyonel darbe teşebbüsü veya zemin hazırlama faaliyetleriyle ilgili bir karar veremez, bir eylemde bulunamaz." dediğini anlattı. Koordinasyon eylemine girişilemeyeceğini ancak karargah komutanının emriyle yapılacağını dile getiren Tarımcıoğlu, olayın astları ve üstleri bulunduğunu ifade etti.

Tarımcıoğlu, şöyle devam etti: "Bu taslak hazırlandıktan sonra imzalarla `paraflarla` yukarıya arz edilir. En son Komutana arz ile Genelkurmay İkinci Başkanı önüne gelir. Çalışma düzeni budur, her karargah çalışması böyle olur. İşte andıç veya İrtica Eylem Planı böyle bir çalışmanın ürünü gibi İrtica Eylem Planı ile andıç arasında çok ciddi paralellik ve ayniyet gözükmektedir. O anlamda Genelkurmay Başkanı bu talimatları vermemiş olsaydı bunların hiçbiri olmayacaktı. Aksi hali olmaz, eşyanın tabiatına, askeri çalışma düzenine aykırıdır."
Daha önce Genelkurmay Başkanlarının yargılanmasına ilişkin bir düzenleme olmadığına dikkat çeken Tarımcıoğlu, 12 Eylül 2010 tarihindeki değişiklikle Genelkurmay Başkanlarının `görevinden dolayı` Yüce Divanda yargılanmasının getirildiğini kaydetti. Tarımcıoğlu, "Fakat darbe yapmak andıç gibi şeyler görevle ilgili değildir, görev harici birşeydir. Bunun Türk Ceza Kanunundaki adı darbeye teşebbüstür. Bu görevin dışında olacağı için ve şuanda görevde bulunmadığı için Yüce Divanda yargılanma şansı yoktur. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesinde yargılama imkanı vardır ama bu yargılama konusu hukukta çok tartışma oluşturacaktır." dedi.