Yurtdışında Görevli 6 Balyoz Sanığı Savunma İçin Duruşmaya Geldi

Balyoz davasında yurtdışı görevinde bulunan 6 tutuksuz sanık, ifade vermek için yargılamanın yapıldığı Silivri`ye geldi.

Hakkındaki `Cebren hükümeti yıkmaya teşebbüs` suçlamasını kabul etmediğini belirten sanık Kurmay Albay Enver Aksoy, darbelere karşı olduğunu, darbelerin en çok TSK`ya zarar verdiğini söyledi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 365 sanıklı Balyoz davasının 64`üncü duruşmasında MHP milletvekili Engin Alan, Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan`ın da aralarında bulunduğu 182 tutuklu sanık, başka suçtan tutuklu sanık Mehmet Seyfettin Alevcan ile 55 tutuksuz sanık hazır bulundu. Bilgin Balanlı ve Ahmet Zeki Üçok`un 67 tutuklu sanık, hakkında yakalama kararı bulunan Ergin Saygun ve 3`ü başka suçtan tutuklu toplam 59 tutuksuz sanık ise duruşmaya katılmadı.

Kimlik yoklamasının ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken, yurt dışında görevli olan dava sanıklarından 6`sının, mahkemenin yaptığı yazışmalar sonrasında ifade vermek üzüre duruşmaya katıldıklarını söyledi. Atina Silahlı Kuvvetler Ateşesi Kurmay Albay Enver Aksoy, Lisans üstü eğitim için Amerika`da bulunan KKTC 49. Piyade Alay Komutanı Kurmay Albay Levent Ergün, Brüksel NATO Standardizasyon Ajansı Deniz Şube Müdürü Kurmay Albay Mehmet Cem Kızıl, Almanya`da görevli Kurmay Albay Mehmet Cenk Dalkanat, Belçika NATO Karargahında görevli Tuğgeneral Suat Dönmez, İtalya`da eğitim aldığını belirten Yarbay Yavuz Kılıç`ın kimlik tespitleri yapıldı. Kimlik bilgilerini veren sanıkların, yurt dışında görevli oldukları için maaşlarının normalden farklı olduğunu belirtti, ancak miktarını ise açıklamadı.
Kimlik tespitlerinin ardından yurt dışından gelen 6 tutuksuz sanıktan Enver Aksoy, savunması için mahkeme heyetinin karşısına çıktı. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, sanık Aksoy`a hükümeti yıkmaya ve görevini yapmasına engel olmaya teşebbüs etmekle suçlandığını hatırlattı. Aksoy ise bu suçlamaları kabul etmediği gibi dava dosyasına dahil edilmesine kimlerin neden olduğunu da bilmediğini söyledi.

İddianamede proje subayı olarak gösterildiğini belirten sanık Aksoy, hayatının hiçbir evresinde proje subayı olarak görev yapmadığını ve suç tarihi olan dönemlerde Ankara`dan ayrılmadığını öne sürdü.
Kayınbabasının uzun süre kanser tedavisi gördükten sonra 2003 yılında vefat ettiğini ve hemen ardından da kendi çocuğunun dünyaya geldiğini belirten Aksoy, iddia edildiği dönemlerde meşgul olduğunu öne sürdü.
Askeri darbelere karşı olduğunu belirten sanık Aksoy, "Darbelerin en çok Türk Silahlı kuvvetlerine zarar verdiğinin bilincinde, Demokrasiye güvenen, Anayasa ve yasalara da saygılı birisi olarak suçlamaları reddediyorum." diye konuştu. Daha sonra da sanık Aksoy`un çapraz sorgusuna geçildi.
Üye hakim Murat Üründü`nün, "İddianame delil klasörlerinde Çalışma grubu listesinde sizinle birlikte isimleri geçen 9 subayı tanıyor musunuz?" sorusu üzerine sanık Aksoy ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı`nın küçük bir kurum olduğunu belirterek Komutanlık bünyesindeki herkesi tanıdığını, ancak ismi geçen 9 kişi ile birlikte aynı yerde görev yapmadıklarını söyledi.

Bunun üzerine sanıklardan Abdullah Can Erenoğlu ile Kadir Sağdıç ise Deniz Kuvvetlerinde görevli olmalarına rağmen sanık Enver Aksoy`u tanımadıklarını savundu. Erenoğlu, "Deniz Kuvvetlerinde herkesi tanıdığını söyledi ama neyi kastettiğini bilmiyorum." diye konuştu. Sanık Aksoy ise tanımakla tanışıyor olmak arasında fark olduğunu belirterek "Ben sadece tanıyorum dedim. Tanıştığımı söylemedim." şeklinde konuştu.