Diyarbakır’daki Kazılar Arkeolog Denetiminde Sürüyor

Diyarbakır`da 1993-1999 yılları arasında JİTEM karargâhı olarak kullanılan binanın yan tarafındaki kazı çalışması sürüyor.

Son 4 gün içinde bulunan 11 kafatası ve çok sayıda kemik adli tıpta muhafaza altına alındı. Faili meçhul cinayetlere ışık tutması beklenen kemiklerin kimlere ait olduğu, yapılacak DNA testi ardından netlik kazanacak.

Diyarbakır özel yetkili cumhuriyet savcıları Osman Coşkun ve Mustafa Baklacı gözetiminde gerçekleştirilen kazı çalışmaları büyük titizlik içinde yapılıyor. Bölge SİT alanı olduğu için iş makineleri kullanılamıyor. Arkeologların denetimindeki kazılar kazma ve küreklerle yapılıyor. Polisin olağanüstü güvenlik önlemi aldığı bölgeye basın mensupları dahil kimse yaklaştırılmıyor.
Kültür Bakanlığı tarafından restorasyon çalışmaları sürdürülen Diyarbakır`ın Suriçi semtindeki İç Kale bölgesinde, doğalgaz boruları döşemek için Çarşamba günü kazı yapılmıştı. JİTEM Grup Komutanlığı`nın, 1999 yılına kadar sorgu ve işkence üssü olarak kullandığı eski Merkez Kapalı Cezaevi`nin yan tarafında yapılan kazıda insanlara ait olduğu değerlendirilen 6 kafatası ve çok sayıda kemik bulundu.
Hz. Süleyman Camii`nin arka tarafında eski cezaevinin duvarının dibinde kafatası ve kemik parçalarına rastlanınca durum polise ve savcıya bildirildi. Olay yerine gelen savcı, bütün bölgenin güvenlik çemberine alınmasını istedi. Genişletilen kazı çalışmalarında 5 kafatasına daha ulaşıldı. Güneydoğu`daki faili meçhuller sebebiyle isminden sıkça söz edilen Sur İçi`ndeki Jitem merkezinin bulunduğu bölgede çıkan kemiklerin, faili meçhule kurban giden kişilere ait olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Güneydoğu`da 1990`lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlere ilişkin olarak son 2 yılda 7 farklı ilde yapılan kazılarda 938 kemik bulundu. Adli Tıp Kurumu, bunların 530 tanesinin hayvanlara ait olduğunu açıkladı, diğer kemiklerle ilgili DNA araştırması ise sürüyor.