Aksaray Belediyesi Bir Ayda 500 Köpeği Kısırlaştırdı

‘Sokak Hayvanları Kısırlaştırma ve Aşı Kampanyası’ başlatan Aksaray Belediyesi, mahallelerde başıboş dolaşan hayvanları toplayarak belediyeye ait Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nde aşılarını yaptırıp, ameliyat yöntemi ile kısırlaştırdı.

Aksaray Belediyesi Bir Ayda 500 Köpeği Kısırlaştırdı

Belediye Başkanı Nevzat Palta, daha önce de hayata geçen projelerle Aksaray’da birçok defa ilklere imza atıldığını söyledi. Palta, Aksaray Belediyesi tarafından kurulan Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ile kısırlaştırma ve aşı kampanyasının da ilkler arasında olduğunu ifade etti. Palta, sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, şöyle dedi:
“Aksaray Belediyesi olarak ilklere imza atmaya devam ediyoruz. Belediye olarak kurmuş olduğumuz Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi`nde hayvanların rehabilite edilmesiyle ilgili çok önemli hizmetler yapılıyor. Geçen yıllarda olduğu gibi başıboş sokak hayvanları belediyemiz tarafından kısırlaştırılıyor. Sokak hayvanlarının burada üreme organları alınarak tedavileri yapılıyor. Bir veteriner, dört yakalama timi ve iki yakalama aracından oluşan ekiple geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 500 köpeğin yakalanarak kısırlaştırma işlemi gerçekleşmiştir. Biz belediyecilik anlayışımıza göre ilimizde yaşayan insanları rahatsız eden bu hayvanların üremesini engelliyoruz. Hem sokak hayvanlarını öldürmeden bu yöntemle yaşama şansı veriyoruz.” şeklinde konuştu.
Çalışmayı yürüten Veteriner Hekim Duran Alıcı da yapılan çalışmalarla ilgili şunları söyledi: “Aksaray Belediyesi olarak Çevre Bakanlığı`nın katkılarıyla şehrimizdeki sokak hayvanlarını kısırlaştırıyoruz ve aşılıyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dişi erkek fark etmeksizin 500 hayvanı kısırlaştırdık. Ameliyat yöntemi ile kısırlaştırılan hayvanlara kuduz aşılarını yapıyoruz. Hastalığı olup olmadığına bakıyoruz. Aynı zamanda bu havyaların çevre sağlığını etkilememesi için bakterilere karşı antibiyotik aşıları yapıyoruz ve bir gün gözetim altında tutarak onları tekrar doğal ortamlarına bırakıyoruz. Bu hayvanlar aynı zamanda keneler için taşıyıcılık rolü üstleniyor. Yaptığımız tetkik ve ilaçlama ile hem kenelerle mücadele etmiş oluyoruz hem de sokak hayvanlarının çoğalmasını önlüyoruz.”