Yunanistan Dışişleri Bakanı Lambrinidis`in Kosova Ziyareti

Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis, Kosova ile Sırbistan arasında mevcut sorunların, tek taraflı eylemle değil, diyalogla çözümlenebileceğini belirtti.

Günübirlik ziyaret için Kosova`ya gelen Yunan diplomasi şefi Stavros Lambrinidis, Priştine`de Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj tarafından karşılandı. Yunanistan Dışişleri Bakanı ve beraberindeki heyet, ardından, Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ile bir araya geldi

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis, ülkesinin, Kosova`nın Avrupa yönelimini desteklediğini söyledi. Kosova ile Sırbistan arasında, Brüksel`de düzenlenmekte olan diyalogu, Yunanistan`ın desteklediğini kaydeden Bakan Lambrinidis, "Diyalog, Kosova ile Sırbistan arasındaki sorunların çözümlenmesini amaçlayan tek Avrupa yoludur. Sorunlar silah kullanımı ve şiddete başvurarak çözümlenemez. Şiddet kesinlikle çözüm yolu değildir. İnancımşudur ki, diyalog ve uzlaşma sonucu olarak sağlanan çözümler, uzun vadeli ve kalıcı çözümlerdir, Ülkemin bölgedeki tutumu budur. Silahlar ve savaşlar cevap olamaz. Nefret ve bölünmeler, çözümlere cevap değildir" ifadesini kullandı

Tüm Balkan ülkelerinin yerinin Avrupa Birliği (AB) içinde olduğunu savunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis, "Yunanistan`ın Kosova`yı ne zaman tanıyacağı sorusu üzerine, " AB tek ağızla konuşmaz. Yunanistan`ın tanıma konusundaki tavrı bellidir" şeklinde konuştu. Bakan Lambrinidis, Yunanistan, Kosova`yı AB ile yakınlaştırmakta gayet göstereceğini, ayrıca, Kosova`nın vize muafiyetine tabi tutulması içinde yardımcı olacağını kaydetti.

Kosova Başbakanı Hashim Thaçi de basın toplantısında yaptığı açıklamada, tüm Balkan ülkelerinin AB`ye üye olması tutumunu savunması nedeniyle Yunanistan`a teşekkürlerini belirterek, Kosova`yı tanımamasıyla ilgili olarak Atina`nın tutumunu saygıyla karşılandığını ifade etti. Başbakan Thaçi, Kosova ile Yunanistan ararsındaki ilişkilerin giderek gelişeceğini de sözlerine ekledi.

Belgrad`tan Priştine`ye geçen Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis, Balkan gezisi kapsamında Tiran`a harekat etti.
Kaynak: İHA