Milletvekili Ürün: Yargıdaki En Büyük Sorun Gecikmeler
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, yargıdaki en büyük sıkıntının gecikmeler olduğunu söyledi.
Adli yılın açılışı nedeni ile Afyonkarahisar Adliyesi’nde düzenlenen kokteylde konuşan Ürün, hükümet olarak yargıyı hızlandıracak bir takım çalışmalar içinde olduklarını söyledi. Adaletin hızlı gerçeklemesi ile hukuk devleti hedefine bir adım daha yaklaşılacağını ifade eden Ürün, “Adalette başarının sırrı vatandaşın psikolojik olarak tatmin olmasıdır. Vatandaş adliyeye gelip hakkını aramak istediğinde ‘hakkımı aldım’ duygusunu yaşamasıdır. Bütün yargı camiası olarak bu duyguyu yaşatmalıyız. Bazen hakkını alsa bile gecikmeler oluyor.” dedi.
Şu andaki en önemli konunun yargıdaki gecikmeler olduğunu ifade eden Ürün, yargının hızlandırılması için gereken gayretleri göstereceklerini belirtti. 12 Eylül referandumunda yargıda bir takım değişiklikler olduğunu, yeni Anayasa ile birlikte yargıdaki reformların daha da hızlanacağını dile getiren Ürün, "Anayasa değişikliği olmadan da bir takım değişiklikler gündemde. Personelin eğitim seviyesinin yükseltilmesi, hakim eksikliğinin giderilmesi için çalışmalar var. Nihai hedef; vatandaşın memnuniyeti, adalet duygusunun yaşatılmasıdır. Bu konuda çok fazla şikayetler alıyoruz." diye konuştu.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da herkesin mevkisi ne olursa son sığınacağı yerin adalet mercileri olduğunu söyledi. Balkanlıoğlu, "Adliyeler bizler için önemli. Herkesin en son sığınacağı yer mevkisi ne olursa olsun adalet mercilerdir. Herkesin adliyeye işi düşebilir. Hakim ve savcılarımız personelimiz ne kadar iyi yetişirse o kadar süratli ve adil kararlar çıkar. Son dönemde ciddi değişikliklerle bu iş çözülmeye başladı. Ancak yargıda gecikmeler vatandaşı mağdur ediyor." dedi.
Senelerce süren mahkemeler, temyizlerin vatandaşı bıktırdığına anlatan Balkanlıoğlu, "Suçluların elini kolunu gezdiği imajını veriyor. Bunun sonucunda adalet mekanizmalarına güven azalıyor. Vatandaşlar farklı yöntemlerle hak arama cihetine gidiyor. Ancak son zamanlarda yargısal yapıda değişikliklerle yargıda işler hızlanıyor." şeklinde konuştu.
Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin de yargının hızlandırılması için hazırlanan reformlarda savunma mesleğinin sorunlarının dikkate alınmadığını, öneriler ve eleştiriler getiren baroların görüşlerinin de yok sayıldığını ileri sürdü.
Avukatların yargının ayak bağı olarak görüldüğünü ifade eden Şahin, yargının hızlandırılması için zorunlu müdafiliğin kaldırılmasının dahi önerilebildiğine dikkat çekti. Turgay Şahin, avukatların yeri geldiğinde bir kamu görevlisi olarak görüldüğünü ancak uygulamada avukatların çok önemsenmediğini belirterek, "Bizler avukatları olarak bir asgari gelir düzeyinin garantilenmesini istiyoruz. Birçok arkadaşımızın CMK ücretleri bile ödenmemiştir. Son olarak bir adalet hizmet olan UYAP erişiminin avukatlar için ücretli olmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır."dedi.