16. Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali Başlıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı ve ASSITEJ Türkiye Merkezi işbirliği ile bu yıl 16’ıncısı düzenlenen ‘Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’ renkli buluşmalara sahne olacak.


3-10 Ekim tarihleri arasındaki festivale; 7’si yabancı, toplam 16 tiyatro topluluğu oyunları ile katılırken, 2 yabancı tiyatro topluluğu da amatör ve profesyonellere yönelik atölye çalışmaları ile festivalde yer alacak. Programda ayrıca ASSITEJ Türkiye Merkezi Başkanı Doç. Dr. Tülin Sağlam tarafından ilk ve orta öğretim öğretmenlerine yönelik seminer verilecek. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 6 bin genç izleyiciyle buluşan festivalde bu yıl 8 bin izleyiciye ulaşılması hedefleniyor.

Bu yılki festivalde gençlerin ve çocuk izleyicilerin severek takip edebilecekleri bir program hazırlanırken, yerli ve yabancı topluluklar irtibata geçilen yaklaşık 60 tiyatro gurubu arasından seçildi. Hollanda’dan katılan tiyatro topluluğu biri 6 yaş ve üzerine, diğeri ise 15 yaş ve üzerine hitap eden farklı içeriklerdeki 2 ayrı oyun ile sahne alacak. Teknolojinin sahne ve çocuklarda buluşmasının eğlenceli ve öğretici performansı, uzaklardan gelen bir misafir grup ile Kore ekibi tarafından sahnelenecek. ‘Selam Sana Shakespeare’ oyunu ile lise öğrencilerine Shakespeare’in tiyatrodaki etkileri aktarılırken, programda yer alan bir gölge oyunu ile de geleneksel kültür yaşatılmaya devam edecek. Atölye çalışmalarından bir tanesi, Fransız Litecox Company topluluğundan Daisy Fel tarafından gençlere yönelik olarak yapılacak. Diğer bir atölye çalışması ise İsviçreli Kunos Sirk Tiyatrosu tarafından profesyonel tiyatroculara yönelik olacak.


TÜM OYUNLAR ÜCRETSİZ
Bu yılki oyunlar, Tayyare Kültür Merkezi, Konak Kültür Evi, Adile Naşit Sahnesi ve Barış Manço Kültür Merkezi’nde oynanacak. Dış mekanlardan ise Kent Müzesi Amfi Tiyatro kullanılacak. Hollanda, Kore, Rusya, Moldova, Fransa, Almanya, Bulgaristan ve İsviçre’den gelen yabancı toplulukların yanı sıra festivalde Türkiye’den Anatole Sokak Oyuncuları/Curcunabazlar, Tiyatro BeReZe, Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Tiyatro Tempo, Tiyatro Boğaziçi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ve Bursa Devlet Tiyatrosu izleyiciyle buluşacak. Festival boyunca tüm oyunlar ücretsiz ve herkese açık olacak.