Bakırcılık Mesleği Artık Tarih Oluyor

Bir zamanlar 100 kadar bakırcı dükkanın yer aldığı Trabzon`da bugünlerde artık bu sayı, bir elin parmağını bile geçmiyor.

Bakırcılık Mesleği Artık Tarih Oluyor
Yaklaşık 30- 40 yıl öncesine kadar evlenecek kızlar çeyizlerine 40 parça kadar bakır mutfak eşyasını dahil ederken, şimdiki nesil ise bu tercihi pek kullanmıyor. Trabzon`da 50 yıldır bakırcılık mesleğini sürdüren Emin Özkara (63) mesleklerinin artık bitme noktasına geldiğini belirtirken, yeni nesil bu mesleği tercih etmediğini belirtiyor. Bakırcıların son temsilcilerinden olan Özkara, bir zamanlar yanında 8 kadar işçi çalıştırdığını belirtirken şimdi ise tek başına çalışmak durumunda kaldığınısöylüyor. Yaklaşık 30 -40 yıl önce mesleğin çok hareketli olduğuna dikkat çeken Özkara, mesleği bitme noktasına getiren nedenlerin başında bakır mutfak eşyasının artık tercih edilmediği geldiğini ifade ediyor. Zor şartlarda ayakta durmaya çalıştıklarını ifade eden Özkara, "Mesleğimiz artık bitme noktasına geldi diyebiliriz. Trabzon`da bakırcı dükkan sayısı yaklaşık 50 yıl önce 100`ün üzerindeydi. Şimdilerde ise bu sayı bir elin parmaklarını geçmiyor. Mesleğimizi bitiren nedenlerin başında artık bakır mutfak eşyasının tercih edilmemesi geliyor. Eskiden genç kızlar ceyizlerinde mutlaka bakır mutfak eşyasını tercih ederdi, 40 kadar bakır mutfak eşyasını ceyizine koyardı. Şimdi ise bakır eşyası mutfaklarda yeralmıyor" dedi

Mesleğin geleceği olmadığından yeni neslin artık bu mesleği tercih etmediğini ifade eden Özkara, "Şimdilerde ise hediyelik eşyalar yaparak ayakta durmaya çalışıyoruz. Zeten yeni nesilde bu mesleği pek tercih etmiyor. İlerleyen yıllarda da mesleğimiz tamamen biter diye endişeleniyorum" dedi. Öte yandan, bakırcı dükkanlarının yoğun bulunduğu Çarşı Mahallesi`ndeki tarihi Alacahan`ın, restorasyonuyla ilgili çalışmalar sürerken, burasının giriş katının bakırcılara tahsis edilmesi istendi.
Kaynak: İHA