Amerika Facebook için yasa çıkarttı

Amerika'nın toplu iş ilişkileri alanında en üst kuruluşu olan Ulusal İş İlişkileri Kurulu; gelecekte benzerlerine sıklıkla rastlanması beklenen bir davada, ileriye yönelik emsal teşkil edebilecek son derece önemli bir kararın altına imzasını attı.

Amerika Facebook için yasa çıkarttı
Geçtiğimiz sene kar amacı gütmeyen 'Hispanics United of Buffalo' kurumunda gerçekleşen olay dahilinde, kuruluşta görevli çalışanlardan birisi Cumartesi günü -ki o gün çalışmıyorlar- Facebook'a yapmış olduğu gönderide, iş arkadaşlarından birisine daha sıkı çalışması gerektiğine dair bir mesaj atıyor. Tembellikle suçlanan kişi de ona yeteri düzeyde çalıştığını belirten küfürlü bir cevap veriyor. Bunun ertesinde aralarında tartışma çıkıyor ve suçlanan kişi, ikisi arasındaki tüm konuşmaları diğerinin duvarında paylaşıyor. Bunu takiben hayır kurumunda çalışan diğer bazı görevliler de tartışmaya müdahil oluyor. En nihayetinde de bu sanal kavga ertesinde 5 çalışan işten kovuluyor.

İşte bu kovulanlardan birisi, kararla ilgili Ulusal İş İlişkileri Kurulu'na başvuruda bulundu. Dava hakimi Arthur Amchan ise varmış olduğu kararda çalışanların işlerine geri alınmasına hükmetti. Kararın gerisinde yatan sebep, Facebook yazışmalarının 'iş yeri dışında' gerçekleştirilen kişisel görüşmeler olması. Ki bu da kendilerinin kovulmasına sebep teşkil etmiyor.

En azından Amerika'da bu böyle…

Bu arada bu tür davaların gelecekte ciddi şekilde artış göstermesinin beklendiğini de not olarak düşelim. Detaylara Forbes'tan erişebilirsiniz.