Tarım Bakanlığı: Hırvatistan’dan Ekmek İthalatı Söz Konusu Değil

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hırvatistan`dan ekmek ithal edildiğine yönelik haberlerin doğru olmadığını açıkladı.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, “Sonunda Ekmek Bile İthal Ediyoruz” ve “Hırvatistan’dan Gümrüksüz Süt ve Peynir İthaline İzin” konulu haberler üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:
``Haberde yer aldığı gibi Hırvatistan’dan ekmek ithalatı yapılmamakta olup ekmek ve pastacılık ürünleri ithalatına yer verilmektedir. İkili anlaşmada yer alsa da ekmek ithalatı gerçekleşmemiştir. Öte yandan, Türkiye dünyanın hiçbir ülkesinden ekmek ithalatı yapmamaktadır. Türkiye, dış ticarette Hırvatistan karşısında 38,1 milyon dolar, tarımsal ürün ticaretinde ise 19,8 milyon dolarlık bir pozitif görünüme sahiptir. 2010 yılında 249,5 milyon dolar olan toplam ihracatımızın 23,5 milyon doları tarım ürünleri olup, toplam ihracat içerisinde yüzde 9,4 ‘lük paya sahiptir. Hırvatistan’a yapılan tarımsal ihracatımızda en önemli kalemler yüzde 5,5 ile meyve sebze, yüzde 2,5 ile diğer gıda maddelerinden oluşmaktadır. Hırvatistan’dan yapılan tarımsal ithalatımız ise toplam ithalatta yüzde 1,7 paya sahiptir.``