Mehmet Altan: İş Hayatında Eski Düşünce Kalıplarının Artık Karşılığı Yok

Altan, "Dünyada Yaşanan Ekonomik Krizin Avrupa´ya Etkisi" konulu bir konferansa konuşmacı olarak katıldı. Stockholm’de yaşayan 100’ü aşkın Türk kökenli işverenin ilgi gösterdiği konferansta Altan, iş hayatında artık eski düşünce kalıplarının, eski alışkanlıkların, eski davranışların bir karşılığının olmadığının altını çizdi ve işverenlere buna göre duruma yeniden bakmalarını tavsiye etti.


Program SWETURK İş Adamları Derneği (Swedish Turkish Business Network) Genel Sekreteri Barış Esin’in yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. katılımcılara hoş geldiniz diyerek SWETURK hakkında kısaca bilgi veren Esin, amaçlarının İsveç’te iş yapan Türk kökenli girişimcilerle, İsveçli iş adamlarını bir araya getirerek ortaklaşa yeni projeler gerçekleştirmek olduğunu açıkladı. Bu doğrultuda zaman zaman Türkiye’den ve İsveç’ten önemli akademisyen ve bilim adamlarını davet ederek bilgilendirme programları düzenleyeceklerini belirten Esin, ayrıca yurt dışı iş seyahatleri ve sektörel toplantılar organize edeceklerinin müjdesini verdi. E

KRİZİN NEDENİ ÇAĞIN DEĞİŞİM SANCISI
Dünyada 2008 yılında başlayan ekonomik krizi irdeleyen Altan, son ekonomik gelişmelerin geniş ve derin açılardan değerlendirilmesi gerektiğini, günlük ve sathi değerlendirmelerin yanıltıcı olabileceğini söyledi. Yaşanan ekonomik krizin nedeninin çağın değişim sancısı olduğu analizini yapan Altan, "Değişimler büyük krizler olmadan olmaz. Sanayi devrimi ve onun ürettiği mantık artık işlevini yitirdi, ihtiyaca cevap vermiyor. Bu krizi sanayi ötesi topluma geçiş sürecinin sancısı olarak görüyorum.” şeklinde konuştu.


YENİÇAĞA UYUM SAĞLAYAMAYANIN SONU DRAM
“Sanayi ötesi topluma geçiyoruz. Yeni bir dönem ve yeni bir mantık. Bu değişimi algılayamayan ve ayak uyduramayan işletmeler yaşayamaz.” diyerek sözlerine devam eden Altan, “Yeniçağın özelliği kontrol edilemezlik ve belirsizlik. Bunu kuantum düşünce metodu olarak isimlendiriyorlar.” dedi. Altan, şöyle devam etti: “Örneğin önceden A’dan B’ye gideceğin ve nasıl gideceğin belliydi. Şimdi ise bir tek A’dan gideceğin belli. Ancak B’ye nasıl gideceğin hatta neticede B’ye mi gideceğin dahi belli değil.”