Manisa İle İzmir`i Bağlayacak Sabuncubeli Tüneli`nin Temeli Atıldı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sabuncubeli Tüneli sayesinde Manisa ile İzmir`in kucaklaşacağını belirterek, "Başbakanımız Erdoğan usta, bizler çıraklarıyız.

" dedi. AK Parti`nin İzmir için ortaya koyduğu 35 projeden biri olan Sabuncubeli Tüneli`nin temeli törenle atıldı. Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek ve 2014 yılında tamamlanacak tünelin temel atma törenine, Bakan Yıldırım`ın yanı sıra İzmir Valisi Cahit Kıraç, Manisa Valisi İbrahim Daşöz, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti İzmir ve Manisa milletvekilleri, yüklenici firma temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tünelin, İzmir ile Manisa arasını 10 dakikaya indireceğini belirten Bakan Yıldırım, bölünmüş yolların trafik kazalarını azalttığına dikkat çekti. Yaz kış demeden tünelin bitirilmesi için çalışacaklarını ifade ederek, "400 yıldır çile çektiren bu yolda tünelleri açıyoruz ve kucaklaşmayı sağlıyoruz. Sabuncubeli mevkisi çok canlar yaktı. Tüneli bir an önce bitirerek buna son vereceğiz." şeklinde konuştu. Evliya Çelebi`nin, 400 yıl önce buradan geçerken defterine, "Burada İzmir`e doğru gidiyoruz. Korkunç Sabuncubeli solumuzda kaldı.` yazdığını hatırlatan Yıldırım, "Şimdi artık Sabuncubeli solumuzda da sağımızda da kalmayacak, vurup geçeceğiz. İzmir ile Manisa arasında, gayet düşük standartta bir yol vardı. Özellikle kış aylarında, ağır trafik koşullarında çok ciddi kazalar oldu. Türkiye`nin yollarını böldük, insanlarını birleştirdik. Birlikte başardık, çünkü milletimiz bize güvendi. Hayal denilen birçok hizmeti gerçekleştirdik. Bu tünelin açılmasıyla Manisa`yla İzmir birbiriyle adeta birleşmiş oluyor. Birçok faydası var ama bir mahzuru olabilir. İzmir`den evlendi, Manisa`da oturuyorsa bu sefer kayınvalide ve kayınpeder daha fazla gelip gider. O kadar da olsun.`` dedi.
Aradaki yolunu bin 100 metre kısaltacak tünel sayesinde Manisa ile İzmir`in iki semt kadar yakın olacağına işaret eden Ulaştırma Bakanı, iki şehir arasında güvenli bir işbirliği de sağlanacağını belirtti. Tünelin, Koçoğlu A.Ş. ve Makimsan A.Ş. ortaklığıyla 11 yıl 11 ay 11 gün sonra bitirileceğini aktaran Bakan Binali Yıldırım, ayrıca yolların yenileneceğini mesi ve asfaltlanacağını belirterek sürücüleri uyardı: "Yollar çok iyi oldu diye gaz pedalına yüklenmeyin. Sağ salim sevdiklerinize kavuşun. Türkiye`de karayolları seyahatlerinde iki kattan fazla artış oldu. Yol kusurundan kaynaklanan kaza riski neredeyse binde 1 fakat sürücü hatasından kaynaklanan kazalarda maalesef istenen oranda değiliz."
Karayolları Genel Müdürü Turhan ise Sabuncubeli Tüneli`nin sadece İzmir ve Manisa değil, çevre iller açısından da sosyal ve ekonomik katkılar sağlayacağını belirtti. Vali Kıraç ve Vali Daşöz de konuşmalarında, tünelin hayırlara vesile olmasını dileyerek, bölgede yaşayanların uzun zamandır beklediği bir proje olduğunu söylediler. Konuşmaların ardından protokol üyeleri, Sabuncubeli Tüneli`nin temel atma düğmesine bastı. Daha sonra da iş makineleri çalışmalara başladı.