İmparator Bin 500 Yıl Sonra Başına Kavuştu

Laodikya Antik Kenti`nde geçmiş yıllarda kanalizasyon içinde bulunan baş ve gövdenin Roma`nın asker imparatorlarından 3.

İmparator Bin 500 Yıl Sonra Başına Kavuştu
Gordianus`a ait olduğu anlaşılmasının ardından gövde ve baş birleştirildi

Denizli`deki Laodikya Antik Kentinde Pamukkale Üniversitesi tarafından yapılan kazı çalışmalarında 10 ay önce Roma`nın asker imparatorlarından 3. Gordianus`un heykel başı bulunmuştu. M.S. 238 ile 244 yılları arasında yaşayan Roma`nın asker imparatorlarından olan 3. Gordianus`a ait baş ve gövdenin birleştirilmesinin ardından heykelin sergilenmek üzere Denizli Müze Müdürlüğüne teslim edileceği bildirildi. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek bulunan imparator başının çok önemli olduğunu belirterek, "Asker imparatorlar çok kısa görevde bulundukları için bu eserler çok az bulunuyor. Ben bu başın 2005 yılında bulunan gövdeye ait olabileceğini düşündüm. Biz hem başını hem de gövdesini bularak birleştirdik. Böylece 5 yıl sonra imparator başına kavuşabildi" dedi

İmparator heykelinin 5. yüzyılda parçalandığı belirten Prof. Dr. Şimşek, "Bu dönemde Hristiyanlık yayılmaya başlanmıştı. Bu eser ise paganizm inanca ait bir eser. Farklı yıllarda farklı parçaların bulunarak bir araya getirilmesi arkeoloji bakımından çok sevindirici" dedi.
Kaynak: İHA