Bulgaristan`da İntiharların Sebebi Kriz Değil Ailevi Sorunlar

Bulgaristan Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (NSİ) verdiği bilgilere göre 2000 ila 2010 yılları arasında 11 bin 646 kişi intihar ederek hayatına son verdi.

İntihar eden kişilerin 8 bin 626’sının erkek, 3 bininin kadın olduğu belirtildi.

NSİ raporuna göre intiharlara en çok aile içindeki anlaşmazlıkların sebep oluyor. Diğer sebepler arasında psikolojik sorunlar, kötü mali durum, karşılıksız aşk, istenmeyen gebelik ve işteki sorunlar geliyor. Ekonomik krizin ise önde gelen sebepler arasında yer almadığı belirtildi.


Etnik dağılım bakımından intiharların yüzde 75’i Bulgarlar, yüzde 14’ü Romanlar tarafından gerçekleştiriliyor. Geçen yıl intihar eden en yaşlı kişinin 97 yaşında, en gencin ise 8 yaşında olduğunu aktaran NSİ, ülkede her dört kişiden birinin günlük stresten dolayı psikolojik bir hastalığa yakalanma riski bulunduğunu belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre son 50 yılda intihar olaylarının yüzde 60 arttığı gözler önüne seriliyor. Raporda, her yıl 1 milyon kişi, ya da her 40 saniyede bir kişi hayatına son veriyor. İntihar denemelerinin, intiharlara göre 20 kat daha fazla olduğunu belirten DSÖ verilene göre intihar oranu bakımından birinci sırada gelen Litvanya`yı Güney Kore, Kazakistan, Belarus, Japonya ve Rusya takip ediyor.