"11 Eylül Saldırılarına Karşılık Vereceğiz Diye Çok Fazla Harcama Yaptık”

ABD`de yapılan bir araştırmaya göre, her 10 Amerikalıdan 6`sı, 11 Eylül saldırılarının ardından yapılan aşırı askeri harcamaların ekonomiyi zayıflattığını düşünüyor.

Ankete katılanlar, özellikle Irak saldırılarını bu kapsamda zikrediyor. Her 3 Amerikalıdan 2`si, 11 Eylül saldırılarından bugüne ABD`nin gücü ve dünya üzerindeki etkisinin azaldığını belirtiyor.


ABD`nin Afganistan`dan asker çekme planını da Amerikalıların yüzde 69`u onaylıyor. Her iki ABD vatandaşından biri Afganistan için çok fazla para harcandığını düşünse de bu ülkeye saldırının doğru karar olduğuna inananların oranı yüzde 57`yi buluyor. Irak savaşının hata olduğunu düşünenler ise yüzde 49`la, destekleyenleri 5 puan geride bırakıyor. Irak`ta çok para harcandığını düşünenlerin oranı ise yüzde 55. Anketin yöneticisi Steven Kull, Amerikalıların 11 Eylül`le ilgili askeri operasyonların azaltılması ve harcamaların kısılması isteklerinin açık olduğunu ifade etti.


Marlyand Üniversitesi tarafından yapılan ankete göre 11 Eylül`den sonra Amerikalıların yüzde 61`i İslam hakkında olumsuz düşünüyor. Müslümanlar sorulduğunda ise bu oran yüzde 45`e düşüyor. İkiz Kuleler`e yapılan saldırının Müslümanların çoğunluğunu tarafından benimsenen görüşlere yakın olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 22.


Arap Baharı`nı değerlendiren ABD vatandaşlarının yüzde 56`sı halk hareketlerinin ardından ABD` de terör tehdidinin yükseldiğini düşünmüyor. Ankete katılanların yüzde 61`i ABD`nin İsrail-Filistin ihtilafında tarafsız kalmasını istiyor; yüzde 27`si İsrail`i, yüzde 5`i ise Filistinlileri desteklemesi gerektiğini düşünüyor.


Yaklaşık bin kişinin katıldığı ankette Amerikalıların bazı ülkelere nasıl baktıkları da soruldu. Anket sonuçlarına göre ABD vatandaşlarının yüzde 69`u İsrail`e, yüzde 63`ü Türkiye`ye, yüzde 60`ı Mısır`a, yüzde 45`i Rusya`ya, yüzde 44`ü ise Suudi Arabistan`a olumlu bakıyor. İngiltere yüzde 80`le olumlu görülen ülkelerin başında gelirken, Suriye`ye olumsuz bakanların oranı yüzde 71`i buluyor.