Sağlık İl Müdürü Kerkez: Hızlı Yemek Kalp Sorunlarına Neden Olur
Hatay İl Sağlık Müdürü Bayram Kerkez, Ramazan ayıyla birlikte değişen beslenme alışkanlıklarının sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi.
Ramazan`da günün büyük bölümünde yemek yenmemesi sebebiyle sahur ve iftar yemeklerine ayrı bir özen gösterildiğini belirten Kerkez, gece sabaha karşı yenen sahur yemeği ve tüm gün aç kalındıktan sonra yenen iftar yemeğinin yeterli ve dengeli beslenme standartlarında olması gerektiğini vurguladı. "Normal günlük hayatımızda nasıl azar azar ve sık sık beslenmemiz gerekiyorsa Ramazanda da mümkün olduğu kadar az yiyerek öğün sayısını arttırmaya çalışmalıyız." diyen Kerkez iftarda yemeğe çok yüklenmeden bir çorba ve biraz ekmekle orucun açılmasını biraz zaman geçtikten sonra biraz sebze yemeği ve diğer yiyeceklerden az miktarda tüketimesini tavsiye etti.
Sahurun oruç için büyük önem taşıdığını da aktaran Kerkez, "Gün boyu aç kalınacağı ve ihtiyaç duyulan besin öğelerinin karşılanması gerektiği düşünülürse sahur yapılmasının gerekliliği ortaya çıkar. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Gece yenilen ağır yemeklerin metabolizma hızı düştüğü için yağa dönüşme şansı yüksektir. Bu nedenle sahurda uyanılarak protein içeren süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli, kan şekerinin düşmesini önlediği için yanına mutlaka ekmek eklemeli ve su içilerek sıvı alımına dikkat edilmelidir." dedi.
Oruç süresince mide çok boş kaldığını ve genelde insanların bir anda çok şey yedikleri için mide ve kalp sorunları ortaya çıktığını da belirten Kerkez bu sorunları önlemek için iftarda az az ve ağır ağır yemek yenmesi uyarısında bulundu. Halk arasında orucun zayıflamak için bir alternatif olarak düşünüldüğünü ancak bu kanının yanlış olduğuna da vurgu yapan Kerkez, "Halk arasında oruç bazen zayıflamak için bir alternatif olarak değerlendirilir, fakat bu yanlış bir düşüncedir. Gün boyu aç kalarak tek yapılan şey metabolizmayı yavaşlatmaktır ve bu tam tersi zayıflamayı zorlaştırır." ifadelerini kullandı.
Hatay Sağlık İl Müdürü Bayram Kerkez, Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatları arasında yer alan tatlılar noktasında da sütlü ve meyveli tatlıların tercih edilmesini önererek Ramazan`ın simgesi haline gelen güllaç miktarına dikkat etmek koşuluyla buna en uygun tatlı olarak kabul edilebilir." dedi.