Roma Dönemine Ait Yeraltı Şehirlerine Turistler Akın Ediyor

Kırşehir’in hemen hemen her bölgesinde bulunan tarihi yeraltı yapıları turistlerin ilgisini çekiyor.

Roma Dönemine Ait Yeraltı Şehirlerine Turistler Akın Ediyor
Kapadokya bölgesinden Kırşehir’e gelen turist kafileleri, yer altı şehirlerini ve Kaman Kalehöyük’de yer altından çıkan eserlerin sergilendiği müzeleri geziyor.

Roma döneminde ibadet ve sığınma amacıyla 15 civarındaki irili ufaklı yeraltı şehri yapılmış. Bunlardan biri Mucur ilçesinde bulunuyor. Kapadokya bölgesinin girişinde bulunan şehir, yerden 7-8 metre derinlikte, yumuşak kayalara oyularak inşa edilmiş. Şehrin Kırşehir'de bulunan Aşıkpaşa Türbesi yakınlarına kadar uzandığı tahmin ediliyor. 42 odaya sahip yeraltı şehrinde dehlizler, ahırlar, ibadet yerleri, gizli yollar ve geçitler bulunuyor. Şehirde ayrıca özel bölmelerin girişlerini kapatmak amacıyla yapılmış büyük kapak taşları ile şehrin oksijen ihtiyacını karşılamak için yapılmış havalandırma bacaları var.

Mucur ilçesine bağlı ikinci bir yer altı şehri ise Kepez köyünde. İlçeye 14 kilometre uzaklıkta bulunan şehirde onlarca galeri ve oda bulunuyor. Düzgün mimarisi ve iki farklı renk toprak yapısı ile dikkati çeken bu yer altı şehrinde, odaların genişliği dikkat çekiyor.
Mucur ve Kepez yer altı şehirlerinin dışında Kırşehir merkeze 58 kilometre uzaklıktaki Dulkadirli İnli Murat beldesinde de manastır görünümünde bir yer altı şehri var. MS 4 veya 5. yüzyıllarda bölgede yaşayan Hristiyanlar tarafından yapıldığı ileri sürülen yer altı şehrinde kaya zeminin oyulmasıyla yapılmış üç ana mekan ve bu mekanlara açılan içleri boş 10 oda yer alıyor. Kemerlerle süslü 14 kapısı bulunan şehirde, ikinci katta bulunan su kuyuları dikkat çekiyor.

Dulkadirli'deki Yarımkale köyü, Mucur'un Aksaklı köyü ve Kaman'daki Aliöllez Dağı eteklerinde bulunan yer altı şehirleri de kazıya açılmayı bekliyor. Kaman'ın güneyindeki Kuşkale Tepesi olarak bilinen mevkide kayalara oyulmuş, büyük bir salonu ile uzun koridoru ve 10-12 odası olan yerleşim yeri de turistlerin ilgisini çekiyor.