Kktc 'ambargo'yu Adana İle Aşmak İstiyor

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, ülkede ürettikleri ancak 'ambargo' nedeniyle dünyaya satmakta zorlandıkları ürünleri, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde (AOSB) pazarlamak istediklerini söyledi.

Kktc 'ambargo'yu Adana İle Aşmak İstiyor
Adana Sanayi Odası (ATO) ile 'Kardeş Oda Protokolü' imzalamak için Adana'ya gelen Ali Çıralı, beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle birlikte AOSB'yi de ziyaret etti. Burada AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü ile bir araya gelerek, görüş alış-verişinde bulunan Çıralı'ya Kıbrıs Türk Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri Murat Aşık, Sercan Görgüner Bahçeci, Derviş Köroğlu, Ergün Ozan, Çavlan Paralik ve Hasan Kaymakam da eşlik etti. Ziyaret esnasında konuşan Çıralı, AOSB'nin Kıbrıslı sanayicileraçısından mal alım-satımı noktasında oldukça elverişli bir konuma sahip olduğuna dikkat çekti

ATO ile imzalamış oldukları protokoldeki amaçlarınınsa; KKTC ile Adana arasında olan ticari işbirliğinin geliştirilmesi, KKTC'ye yapılan ihracatın arttırılması olduğunu dile getiren Çıralı, "Tüm bunların yanında bizim de ürettiğimiz ancak ambargo nedeniyle dünyaya satmakta zorluk çektiğimiz ürünlerimizi, AOSB'de pazarlamak için yatırımlarınızı da bekliyoruz. Bölgeler arasında bir dayanışma ve işbiriliğinin tohumlarını atmak için zaten buradayız. Biz de KKTC'de devletin kontrolünde olmasına rağmen, ancakpekte işlevselliği olmayan, çevresi bozuk sanayi bölgelerini, sizden öğreneceklerimizle yeniden yapılandırmak istiyoruz. Türkiye'deki OSB'ye benzer bir sistemi KKTC'de de uygulamak, bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin yapılması noktasında çaba sarf ediyoruz" dedi. Ziyaretten duymuş olduğu memnuniyeti dile getiren AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, "KKTC'li dostlarımıza yatırım ve bilgi alışverişi için kapımız her zaman açık" ifadesini kullandı. AOSB'nin her sektörden sanayinin faaliyet gösterebilecek kapasitede olduğu bilgisini veren Sütcü, bölgenin 2010 yılında son 10 yılın en yüksek büyümesini gerçekleştirerek, tüm dikkatleri üzerine çektiğini anlattı. Bundan sonraki süreçte daha hızlı bir büyüme beklentisi içinde olduklarını anlatan Sütçe, yatırımcısınıbekleyen 365 hektarlık alanın da bir yıllık zaman dilimi içinde tamamlanacağına dikkat çekti. İthalatçının, ihracatçının, sanayicinin ve işadamının ihtiyacı olan tüm lojistik imkanlara sahip olduklarını ifade eden Sütcü, konuşmasını da şöyle sürdürdü; "Limana uzaklığı, içinde bulunan demir yolları ve Otoban'a olan bağlantıları AOSB'ye önemli avantajlar kazandırıyor. AOSB'de bin 225 hektar alanımız dolu ve 365 hektarlık boş alanımız da 2011 yılının sonundan itibaren yatırımcılara tahsis edilmeye başlanacak. Tahsis ettiğimiz yerlerin altyapı çalışmaları da sürüyor." 2011 yılının Ocak-HaziranDönemi'nde elektrik tüketiminin, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32, doğalgazın da yüzde 27'lik artış gösterdiği bilgisini de veren Sütcü, tüm bunların kapasite kullanım oranlarının geliştiğini gösteren veriler olduğunu söyledi.
Kaynak: İHA