Kktc`den Güney`deki Hala Sultan`a Geçişte Sıkıntı Yaşandı

KKTC Din İşleri Başkanlığı tarafından Larnaka`daki Hala Sultan Tekkesi`nde organize edilen Kadir Gecesi kutlama programına katılmak isteyen vatandaşların Güney`e geçişinde sıkıntı yaşandı.

Rum polisi, otobüslerle Metehan Sınır Kapısı`ndan Larnaka`ya gitmek isteyen yaklaşık 650 vatandaştan neredeyse yarısına, Türkiye Cumhuriyeti kökenli oldukları gerekçesiyle izin vermedi. "1974 öncesi KKTC vatandaşı olanlar veya Kıbrıs`ta doğanlar ile eş durumundan vatandaş olanlar" haricindekilerin geçişine izin verilmemesi üzerine sınır kapısında gerginlik yaşandı. Otobüslerin yolu tıkadığı Metehan Sınır Kapısı`nda Güney`e geçmek isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. KKTC DİN İŞLERİ BAŞKANI ATALAY Olay yerine gelen Din İşleri Başkanı Doç Dr. Talip Atalay, yetkililerle görüşerek sorunu çözmeye çalıştı. Atalay, etnik kökeni ne olursa olsun isteyen tüm vatandaşların Hala Sultan Tekkesi`ne gidebilmesi gerektiğine işaret ederek, Rum tarafının bu konuda anlayışlı olmadığını söyledi. Siyasetin kendi işleri olmadığını ifade eden Atalay, 1974 öncesi KKTC vatandaşı olanlar veya Kıbrıs`ta doğanlar ile eş durumundan vatandaş olanlar haricindekilerin bugün Larnaka`ya gidemeyeceğini söyledi. Din İşleri Başkanlığıolarak gerekli tüm girişimleri yaptıklarını anlatan Atalay, Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüştüklerini ancak bir sonuç alamadıklarını belirtti. "Hala Sultan Tekkesi bizim için çok önemli, dini ibadet için müsamaha gösterilmemesi çok üzücü" diyen Atalay, Din İşleri Başkanlığı`nın daha önce yaptığı duyurularda TC kökenli vatandaşların Güney`e geçişinde sıkıntı olabileceğini duyurduğuna da dikkat çekti.

"Vatandaşlar din olduğu için belki geçebiliriz diye ümit ederek buraya geldiler" diyen Atalay, gerginliği yaşamak ve yaşatmanın üzücü olduğunu, gelecek yıllarda bu tür sıkıntıların yaşanmaması için gerekli girişimlerin yapılmasını istedi.
Kaynak: İHA