Die Welt`ten Camisiz Müslümanlara Destek

Almanya`daki İslam din dersi ve ilahiyat kürsüsü çalışmalarında İslami teşkilatlara verilmesi düşünülen yarım hakkı bile fazla gören Alman medyası varlıkları Müslümanlar tarafından bilinmeyen ve bilinen bir camileri bile olmayan ‘Liberal Müslüman` grupları gündeme getirerek adeta İslami teşkilatlara karşı cepheye sürmeye çalışıyor.



Başta Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti olmak üzere Almanya`nın çeşitli eyaletlerinde İslam din dersleri ve İslam ilahiyat fakülteleri çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. 320 bin Müslüman öğrencinin bulunduğu KRV`de İslam din dersleri yasa tasarısı KRV Parlamento komisyonlarında görüşülüyor.

Anayasa`nın 7. maddesinin 3. bendi gereğince tüm diğer inanç grupları din derslerini kendileri şekillendirirken, SPD-Yeşiller koalisyonundan oluşan KRV hükümetinin CDU`yu da yanına alarak hazırladığı yasa tasarısının Müslümanlara farklı formül geliştirmesi endişeyle karşılanıyor. Buna göre; Anayasa`nın inanç gruplarını resmen dini cemaat olarak tanıyarak din dersini şekillendirmelerini öngörmesine karşın, yasa tasarısı dini cemaatin sahip olduğu bu hakkı oluşturulacak bir danışma kuruluna (Beirat) devrediyor.


Sekiz üyeli söz konusu danışma kurulunun ise dördü İslami çatı kuruluşu Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (KRM) bünyesindeki İslami kuruluşlardan, dördü hükümetin önereceği üyelerden oluşması ön görülüyor. Bu ise diğer inanç gruplarının aksine Müslümanlar ve temsilcileri İslami teşkilatlara “Yarım hak” verildiği iddiasını güçlendiriyor.


Ancak 2 binin üzerindeki camileriyle Müslümanların temsilcisi konumundaki DİTİB, İslam Konseyi (Islamrat), İslam Kültür Merkezleri (VIKZ) ve Müslümanlar Merkez Konseyi`ne (ZMD) din dersi konusunda verilmesi planlanan bu kısmi hakkı bile fazla görenler seslerini yükseltmeye başladı. Bunların başında, öncülüğünü Lamya Kaddor`un yürüttüğü “Liberal-İslami Birlik (LIB) geliyor.


Alman basını da liberal Müslüman gruplar konusunda oldukça hevesli. Daha önce Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) tarafından gündeme taşınan LIB ve Başkanı Kaddor`u şimdi de Die Welt gazetesi gündeme taşıdı. Die Welt gazetesi internet portalında, “Potansiyel liberal Müslüman dernekleri görmezden geliniyor” (Potenzial liberaler Muslimverbände wird ignoriert) başlıklı bir habere yer verdi. Haberinde mevcut İslami kuruluşları çeşitli iddialarla suçlayan gazete, “Bir çok eyalette Anayasayı Koruma Dairesi tarafından izlenen gruplar ve Türk devleti İslam din derslerine şekil verecek. Niye sadece onlar?” diye sordu.


Konuyla ilgili Liberal-İslami Birlik (Liberal-Islamischr Bund e.V) Başkanı Lamya Kaddor`la görüşen gazete, Kaddor`un görüşlerine geniş yer verdi. Geleneksel İslami kuruluşların adeta disko kapılarındaki bodyguard`lar gibi bir sistem oluşturduğunu ve “bir şekilde farklı” olmak isteyenlerin içeri giremediğini savunan Kaddor, bu yapıyı saygısız ve İslam dışı olarak nitelendirerek, “Cennetin kapıları sadece gerçek inananlara açıkmış, diğerlerini cehennem bekliyormuş." ifadelerini kullandı.


Gazete, “Kaddor sadece bu sözleriyle bile, federal ve eyaletler düzeyinde Alman politikasının neden liberal Müslümanları daha fazla görmezden gelmemesi gerektiğini gözler önüne seriyor. Çünkü LIB sadece hümanist bir anayasal sadakata inanmıyor, aynı zamanda kendilerini eleştirebilen ve başka ülkelerden bağımsız bir İslam`ı (bir çoğu söylüyor ama) pratiğe döküyor. Bununla LIB kendini, “eski derneklerden” ve onların temsil monopollüğünden ayırıyor.” diye yazdı.


Öte yandan LIB ve Avrupalı Demokratik Müslümanlar (VDEM). KRV Eyalet Başbakanı Hannelore Kraft ve hükümet üyelerine hitaben yazdıkları açık mektupta KRM`nin veto hakkını eleştirerek bunun Müslüman toplumu böleceği ve hükümetin çalışmalarını zorlaştıracağı iddiasında bulundu.