Baba Oğlunu, Kardeş Ablasını Böbrekleriyle Tekrar Hayata Bağladı

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen iki ayrı nakille iki kişi hayata tutundu.

Baba Oğlunu, Kardeş Ablasını Böbrekleriyle Tekrar Hayata Bağladı
İlki bebekken geçirdiği fıtık ameliyatı sonrası böbreklerini kaybeden 26 yaşındaki genç, babasından; 5 yıldır diyaliz hastası 37 yaşındaki kadın da kız kardeşinden alınan böbreklerle sağlıklarına kavuştu.

Başarılı ameliyatlarla adından sıkça söz ettiren Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü 2 kişiyi daha yeniden hayata bağladı.
Denizli’nin Güney ilçesinde yaşayan Oktay Burkay (26) altı aylıkken geçirdiği fıtık ameliyatı sonucu böbreklerini kaybederek uzun süre tedavi gördü. Ancak tedaviler sonuç vermeyince Oktay Burkay’a 2 ay önce böbrek nakli yapılmasına karar verildi. Oktay Burkay’a uygun böbrek babasından bulundu. Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi tarafından yapılan başarılı bir operasyonla baba Burkay’dan alınan böbrek oğluna nakledildi. Ameliyatın ardından tekrar sağlığına kavuşan Oktay Burkay’ın ablası Nil Burkay, kardeşinin altı aylıkken geçirdiği fıtık ameliyatı öncesi fazla narkoz verildiğini iddia etti.
Abla Nil Burkay, bunun ardından kardeşinin ayılması için soğuk odaya konulduğunu öne sürdü. Burada böbreklerini üşüterek rahatsızlandığı iddia eden abla Burkay, “Fıtık ameliyatından sonra fazla narkoz vermişler. Uyandıramadıkları için soğuk odaya koymuşlar. Orada böbreklerini üşütmüş. Orada da kardeşime böbrek tedavisinde kullanılan ilaçlar verilmiş. Yanlış ilaç tedavisinden dolayı hem boy gerilemesi hem de zeka gerilemesi. O yüzden kardeşimim büyümesine engel oldu. Çünkü o ilaçları günde 8-10 tane içiyordu. Ondan sonra yanlış ilaç tedavisi uygulandı. Daha sonra başka bir doktora gittik. Orada yeniden düzeldi kardeşimin durumu. Bir akşama kriz geçirdi diyalize girdi. Biranda ilerledi 25 yıllık bir tedavi sonucunda bu hale geldi. Yanlış ilaç tedavisi sonucunda böbrekleri çalışmaz duruma geldi.” iddialarında bulundu.

Oğlu sağlığına kavuştuğu için gözyaşlarını tutamayan baba Hasan Burkay da, “O benim tek oğlum. Ona canım feda.” diyerek duygularını dile getirdi.


ABLASINA BÖBREĞİNİ VEREREK YENİDEN HAYATA BAĞLADI
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi`nde gerçekleşen ikinci organ nakli ameliyatında ise Adana`da tekstil işçiliği yapan ve 5 yıldır diyaliz hastası olan 37 yaşındaki Şükran Zorlu sağlığına kavuştu. Çocuk gelişimi öğretmenliği yapan Sonay Zorlu (32), ablası Şükran Zorlu`yu, böbreğini vererek yeniden hayata bağladı. Adana`da tekstil işçisiyken 5 yıl önce ani şekilde rahatsızlanan Şükran Zorlu`ya böbrek yetmezliği tanısı konuldu. Hemodiyalize girmeye başlayan Şükran Zorlu`nun yaşam kalitesi giderek iyice düştü. Kızının acı çekmesine dayanamayan annesi, böbreğini vermek istedi ancak fazla kilolarından dolayı doktorlar tarafından kabul edilmedi. Ablasının acı çekmesine gönlü razı olmayan 8 yıllık çocuk gelişimi öğretmeni Sonay Zorlu, böbreğini vermek istedi. Sonay Zorlu’dan alınan böbrek Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü’nde başarılı bir ameliyatla abla Şükran Zorlu’ya nakledildi.

Bundan 5,5 yıl önce ablasının aniden rahatsızlanarak hastane kaldırıldığını söyleyen Sonay Zorlu, “O zamana kadar böbrek hastalığıyla ilgili hiç bilgimiz yoktu. Böbrek hastalığını kolay bir hastalık gibi düşünmüştük bu kadar yaşam kalitesini bozan bir hastalık olduğunu bilmiyorduk. Ablam o günden sonra diyalize girmeye başladı. Onu her gördüğümde çok üzülüyordum. Annemin böbreği kilosu nedeniyle nakledilemeyince ben vermek istedim. Doktorlar böbrek verdiğim zaman yaşam kalitemde önemli bir değişiklik olmayacağını söylediler. Tek böbrekle yaşanabileceğini söylediler. Ablamın bu durumdan kurtulması için böbreğimi vermeye karar verdim. Ablam sağlığına kavuşacağı için çok mutluyum.” diye konuştu.
Uzun zamandır diyaliz hastası olduğunu söyleyen Şükran Zorlu da kardeşinin böbreğiyle hayata yeniden tutunduğu için çok mutlu olduğunu ifade etti. Hasta olmadan önce tekstil sektörünne çalıştığını ifade eden Zorlu, “Ben nakil olmayı hep düşündüm, Çukurova Üniversitesi Balçalı Hastanesi`ne kadavradan nakil için başvurdum ama çıkmadı. Annem böbreğini vermek istedi ama kilosu nedeniyle almadılar. Annemden alamayınca, kız kardeşim vermek istedi. Ona hayatımı borçluyum.” dedi.
Abla Zorlu, kardeşinin büyük bir fedakarlık yaptığını söyledi.