Hüseyin Çelik: 'Ak Parti teröre karşı şahin olmuştur'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, terör meselesinin Kürt meselesi ile ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu belirterek, “Ak Parti teröre karşı şahin olmuştur, ama sıradan vatandaşa karşıda, Kürt vatandaşa karşıda her zaman güvercin olmuştur”. dedi.

Hüseyin Çelik: 'Ak Parti teröre karşı şahin olmuştur'
Beyaz Tv ekranlarında Zaman Gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce’nin modere ettiği “Ortak Akıl” programına canlı yayın konuğu olan Hüseyin Çelik önemli açıklamalarda bulundu. Cumhuriyet Gazetesi yazarı Utku Çakırözer ve Zaman Gazetesi yazarı İhsan Dağı’nın konuk olarak katıldığı Ortak Akıl’da konuşan Hüseyin Çelik, son dönemde artan terör olaylarına dikkat çekti.
Hüseyin Çelik: 'Ak Parti teröre karşı şahin olmuştur'
Hüseyin Çelik: 'Ak Parti teröre karşı şahin olmuştur'
Hüseyin Çelik: 'Ak Parti teröre karşı şahin olmuştur'
Terör örgütünün amacının belli olduğunu kaydeden ÇelikTerör örgütünün amacı belli. Bizim dirençli olmamız lazım, bizim sabırlı olmamız lazım. Bunu söylemek kolay ama ateş düştüğü yeri yakar. Evladı şehit olan aileler için bunu söylemek kolay değil. Ancak paniklediniz mi, sabrınızı kaybettiniz mi, kaybederseniz. Terör dünyanın her yerinde aynıdır. Terörün kalleş bir tavrı vardır. İstediğiniz kadar tedbir alın, kötü niyetli insanlar olduğu müddetçe bunu engellemek mümkün görünmüyor.” dedi.
''Terör meselesi sadece AK Parti'nin meselesi değil, terör meselesi ülkenin meselesidir. Dolayısıyla iktidarın iktidar olarak büyük bir sorumluluğu var. Muhalefetin de muhalefet olarak bir sorumluluğu var. Bu konuda elbirliği yapılırsa, memleketin milli meselesi olarak ele alınırsa bu işin üstesinden gelinir” diyen Hüseyin Çelik şunları kaydetti:

Ak Parti iktidara geldikten sonra terörün ortaya çıkmasına mani olacak bütün gerekçeleri ortadan kaldırdı. Doğu ve Güneydoğu’da ki OHAL kaldırıldı. Faili meçhul cinayetler, işkenceler kaldırıldı. Gözaltında kaybolma diye bir olay artık Türkiye’de söz konusu değildir. Yol aramalarında perişan olan vatandaşlarımızın sorunu ortadan kaldırılmıştır. 24 saat Kürtçe yayın yapan devletin televizyonu açıldı. Kürtçe kurslar açılmasına, insanların kendi anadilini öğrenmesine imkan verilmiştir. Burada 20 madde veya 30 madde daha fazla sıralayabileceğim tedbirler alınmıştır. Bizim Kürt meselesini ve PKK’yı aynı potada görmemiz lazım.”

Kürt vatandaşların taleplerinin sağlandığına dikkat çeken Çelik “Kürt vatandaşlarımızın makul, insani olan talepleri hükümetimiz tarafından çok iyi okunmuştur ve bunlarında gereği yerine getirilmiştir. Eline silah alıp dağa çıkan, kendi ölümüne sebep olan ve başka insanların kanının akmasına, canının toprağa düşmesine yol açan sürece sebep olan insanın gerekçesi nedir? Eğer gerekçen bunlarsa, eşit bir vatandaş gibi yaşamak istiyorsan bunlar sağlanmıştır.” şeklinde konuştu.

Ak Parti’nin Kürt sorununun çözümünde bir çok reformun harekete geçirildiğini ifade eden Çelik “Geçmişten beri ifade eden taleplerden Ana dilde eğitimin dışında her türlü talep karşılanmıştır. Ak Parti bu reformları yaparken PKK’yı, BDP’yi memnun etmek için mi yaptı? Varsayın ki PKK diye bir örgüt yoktu. Alevi vatandaşlarımız için eline silah alıp dağa çıkan mı var? Ama Alevi vatandaşlarımız için her türlü iyileştirme çabaları bizim dönemimizde yapıldı. Gayrimüslüm vatandaşlarımızla ilgili de düzenlemeler yapıldı. Bütün toplum katmanlarını memnun edecek bir süreç başlatılmış. Bu süreç olduğu zaman PKK’yı gereksiz kılıyor. Tam işin bu noktasında terör örgütü kendisini gereksi kılan bu sürecin baltalanmasını istiyor, bütün bunların yok olmasını istiyor. Kürt vatandaşlarda diyor ki “Eskiden şunlar şunlar yasaktı, bak bunlar ortadan kalktı” diyorlar, bunu istemiyorlar.”

Teröre karşı kayırsız kalamayacaklarını söyleyen Çelik “Dünyanın hiçbir yerinde size silahla saldırmaya çalışanlara siz çiçekle karşılık veremezsiniz. Kısa vadede teröre karşı, silahla mukabele edilir. Ak Parti teröre karşı şahin olmuştur, ama sıradan vatandaşa karşıda, Kürt vatandaşa karşıda her zaman güvercin olmuştur. Bir şeyin altını çizmemiz gerekiyor. Hiç kimse PKK’yı ve PKK’nın kadrolarını Kürt halkı ile özdeşleştirmesin. Yıllardır şehit cenazeleri geldikçe, toplumda tansiyon yükseldikçe, bir infial oluştukça, acaba Türkiye’de bir Kürt-Türk kavgasının hesabını yapanlar var, yıllardır bu yapılamadı. Bizim Tek Millet kavramının üzerinde mutlaka durmamız lazım. Birileri bunu Başbakan Kürtleri dışladı şeklinde algılatmak istedi. Biz öyle bir şey falan demiyoruz. Biz Millet dediğimiz şey ortak bir geçmişi olan, ortak bir gelecek planlaması olan ve ortak değerleri olan insanların gönüllü birlikteliğinin adıdır.” diye konuştu.

Kürt ve Türkün kardeş olduğunu vurgulayan Hüseyin Çelik şunları kaydetti;
“Türk ile Kürt aynı okulda okur, aynı yerde çalışır, aynı gazetede çalışır, aynı kışlada askerlik yapar, aynı kıbleye yönelir, aynı Allah’a inanır, aynı kitaba inanır, aynı peygamberim ümmetidir ve bu topraklarda bin yıldan beri bir iç içe geçmişlik var. Et tırnak gibi durum var. Eskiden ete et, tırnağa tırnak demiyorlardı. Her ırkın varlığına saygı duymak ve varlığını kabul etmemiz gereklidir. Ama ortak paydalarımız var. Bu ortak payda Türk-Kürt kavgasını önlüyor. PKK ve güvenlik kuvvetleri hep çatışma halinde. Acaba Türkiye’nin her hangi bir yerinde böyle bir senaryoyu hayata geçirebilir miyiz? Türkiye’de her Kürt evinde bir mağdurun olması PKK’yı memnun eder. Çünkü daha çok sempatizan ve taraftar kazanır. Milletimizin bu tuzağa düşmemesi lazım. Bu olup bitenler yürek parçalayıcıdır. İnsanların genç çocukların kanı üzerinden kinse siyasi emellerini gerçekleştirme hevesi içinde olmamalı. Kimse ideolojik hesaplarını kan üzerinden yapmamalı.”

“Ben 21 yüzyılda şiddetin, terörün ve kaba kuvvetin bir sonuç alma yönetim olamayacağı inancındayım. Ve bu terör bir problem çözme yöntemi değildir. Ak Parti’nin bütün iyi niyetlerini PKK ve BDP, “Bunlar kendiliğinden mi oluyor, bu reformlar. Biz bastırıyoruz, kan döküyoruz, can alıyoruz, canımız alınıyor, biz bunu alıyoruz” şeklinde yorumluyorlar. Bu ülkede en çok kan 90’lıu yıllarda döküldü. O günkü devlet aklı bu meseleyi sadece güvenlik meselesi olarak görüyordu. O günlerde hiç kimse bu işin başka yönleri var mı demedi. Fakat bugün Ak Parti’nin yaptığı hikmetin, siyasetin, aklın ta kendisidir. Bu işin askeri ve polisi boyutları var ama, ekonomik boyutları da var. Bizim Doğu ve Güneydoğu’da yapılan ekonomik ve eğitim hamlelerini aklınıza getirin. Türkiye’nin bütün vilayetlerine Hakkari dahil üniversite yapılmıştır. Her tarafta bir sağlık seferberliği başlatılmıştır. Daha önce Van’ın Başkale ilçesinde hanımlar doğum esnasında kızaklarla şehre giderlerken ölürlerdi. Fakat bugün paletli ambulanslar onları taşıyor, helikopter ambulanslar evlerinden alıp hastaneye gidiyorlar.”
Ak Parti döneminde çok büyük gayretler sarf edildi. İşin kültürel, siyasi, sosyolojik boyutları vs. ele alındı. Bütün peşin hükümlerden arınmış bir şekilde bu ülkede her şeyi konuşabiliriz dedik. İnsanlar bölünmeyi de , ayrılmayı da konuştular. Federasyonu da konuştular. Terör olmadan, silah dayamadan medeni insanlar gibi her şeyi konuşabiliriz. Şimdi bütün bunlar olurken terör tekrar tırmandırıldı. Bütün bu olup bitenler terör örgütünü ve bu iddianın sahiplerini gereksiz kılıyorlardı. O insanların kendi konumlarını ve varlıklarını sürdürmelerini gerekiyor. Onun için bu terör bu dönemde tırmandırılıyor.”

BEYAZ GAZETE