Vali Mutlu: İsmep Kapsamında 471 Okul Güçlendirildi

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında 471 okulun güçlendirme inşaatının tamamlandığını, 794 okulun ise fizibilite çalışmalarının bitirildiğini söyledi.

Proje dahilinde 124 okul yıkılıp yeniden yapıldığını aktaran Mutlu, İstanbul`a bin 871 yeni derslik daha kazandırdıklarını belirtti.
17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Hüseyin Avni Mutlu, İSMEP kapsamında bu güne kadar yaptıklarını anlattı. İstanbul’da başta okullar ve hastaneler olmak üzere kamu binalarında önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Mutlu, tarihi eserlerin, haberleşme ve tüm altyapı sistemlerinin yenilenme çalışmalarının da sürdüğünü aktardı. Marmara depremleri ile edinilen tecrübeler doğrultusunda afet gerçekleşmeden önce muhtemel can ve mal kayıplarını en aza indirgeyecek çok yönlü bir yaklaşımın benimsendiğini kaydeden Mutlu, “İstanbul’da afetler yaşanmadan önce önlem alma konusunda önemli mesafeler kat edildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile afete yönelik çalışmalarda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon güçlendirildi. Ayrıca, Dünya Bankası ile Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı arasında imzalanan kredi anlaşması çerçevesinde İSMEP Şubat 2006’da hayata geçirildi. Daha sonra Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası ile imzalanan kredi anlaşmaları ile İSMEP Projesine yeni finansman sağlandı. Bu proje, İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından yürütülmektedir” dedi.


İSTANBUL’DA 471 OKULUN GÜÇLENDİRME İNŞAATI TAMAMLANDI
Kredi tutarı 969 milyon 800 bin Avro olan İSMEP kapsamında 471 okulun güçlendirme inşaatının tamamlandığını söyleyen Vali Mutlu, 794 okulun fizibilite çalışmalarının bitirildiğini dile getirdi. Mutlu, “Güçlendirilmesi uygun görülmeyen okullarımızın yıkılarak yerine daha modern okullar inşa ediliyor. İSMEP Projesi kapsamında 124 okul yıkılıp yeniden yapıldı. Yıkılıp yeniden yapılan okullarla İstanbul’a 1871 yeni derslik daha kazandırıldı. Ayrıca İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi kaynakları da kullanılarak ilave 84 okul güçlendirilmiş 175 okulun ise yeniden yapımı gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.
Sağlık alanında da önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini ifade eden Vali Mutlu, “Beykoz Devlet Hastanesi, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Şile Devlet Hastanesi, Pendik Devlet Hastanesi, Zeytinburnu Hıfzısıhha Enstitüsü, Beykoz Paşabahçe Devlet Hastanesi ve Sultanbeyli Devlet Hastanesi’nin güçlendirme inşaatı tamamlandı. Ayrıca Zeytinburnu Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları EAH Ek Hizmet Binasını yıkılarak yeniden yapılıyor. 7 semt polikliniğin güçlendirme çalışmaları ise devam ediyor.” ifadesini kullandı.

İSTANBULLULARLA 5 MİLYON BİLGİLENDİRME MATERYALİ PAYLAŞILDI
Ülkemizde uygulanan ilk risk azaltma projesi olan İSMEP’in dünya ölçeğinde de örnek gösterildiğini hatırlatan Vali Mutlu sözlerini şöyle tamamladı: “Afet hazırlıklarının organize bir yapı içinde sürdürülmesi, İstanbul için işbirliği ve eşgüdüm ortamının geliştirilmesi ve yürütülen çalışmalara toplumsal katılımın sağlanması bu projenin en önemli hedeflerini oluşturmaktadır. İşte bu nedenle, toplumsal bilinç ve farkındalığının artırılması için Güvenli Yaşam Eğitim programları hazırlandı ve uygulamaya başlandı. Toplumun tüm kesimlerine yönelik olarak hazırlanan eğitim programları ve materyaller ile birey, aile ve kurumlar düzeyinde, deprem başta olmak üzere afetlere hazırlık konusunda farkındalık ve bilinç oluşturulması amaçlanıyor. Yaklaşık 5 milyon bilgilendirme ve bilinçlendirme materyali İstanbul halkıyla paylaşıldı. Okullarımızda çocuklarımız için eğitimler, tiyatro oyunları düzenlendi. Bugün, İstanbul genelinde temel afet bilinci almış 55 bin Güvenli Yaşam Gönüllümüz var ve bu sayı her geçen gün artıyor.”