Sanık Komutanlar Çürük Raporu Alan Komutanların Yakınlarını Da Listelemiş

Amirallere suikast iddiasıyla hazırlanan ikinci iddianamenin ek klasörleri dağıtılmaya başlandı.

Ele geçirilen belgelere göre sanık komutanlar çürük raporu alarak askerlik yapmayan yüksek rütbeli komutanların yakınlarını da listelemiş. Buna göre hakkında yakalama kararı çıkarılan davanın sanığı Koramiral Deniz Cora ve Albay Dursun Çiçek’in yakınları da çürük raporuyla askerlik yapmamış. Dokümanda yer alan sonuç bölümünde ise üst rütbeli komutanların yakınlarının çürük raporu alması ve bunun haberlere yansımasının Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) güveni sarstığı belirtilmiş.
Amirallere suikast iddiasıyla tamamlanan ikinci iddianame İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş ve dava açılmıştı. İddianamenin ek klasörleri de bugün avukatlara dağıtılmaya başlandı. İki klasörden oluşan eklerde çürük raporu alarak askerlik yapmayan komutan yakınları da listelenmiş.
Dava kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan Koramiral Deniz Cora adına düzenlenmiş dosyada yer alan bir sunuda ‘yakınları çürük raporu alarak askerlik yapmayan Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki amiraller ve kurmay subayların yakın akrabaları’ notu altında komutan isimleri ve yakınları yer alıyor.
Listenin düzenlendiği dönemdeki rütbelerine göre, Tümamiral Can Erenoğlu’nun iki kardeşi, Tümamiral Deniz Cora’nın kuzeni, Tümamiral Hasan Uşaklıoğlu’nun yeğeni, Poyrazköy ve Balyoz sanığı Tuğamiral Fatih Ilğar’ın kuzeni, Albay Fahri Can Yıldırım’ın kardeşi, Islak imzalı belge ve Balyoz davasının sanığı Albay Dursun Çiçek’in yeğeni ve kuzeni, Albay Atilla Kaya’nın kuzeni, Albay Bayram Ali Tavlayan’ın kuzeni, Albay Coşkun Aytuluğ’un kuzeni, Albay Macit Arslan’ın kardeşi ve kayınbiraderi, Albay Mehmet Orhan Yücel’in iki kuzeni, Albay Bülent Olcay’ın kuzeni, Albay Servet Savaş Sefirtürk’ün kuzeni, Albay Taylan Çakır’ın kuzeni, Binbaşı Özgür Özcan Altunbulak’ın kardeşi, Yüzbaşı Zafer Çelimli’nin dayısı ve yeğeninin çürük raporu alarak askerlik yapmadıkları belirtilmiş.
Sununun ‘sonuç’ bölümünde ise ilginç bir not düşülmüş. Sonuç bölümünde, “Üst düzey komutan yakınlarının askerlik yapmayıp çürük raporu alması TSK’ya olan güveni sarsmaktadır. Bu tip haberlere vatandaşlar büyük tepki göstermektedir. Bu durum komutanların ‘yakınlarına çürük raporu ayarladığı’ şeklinde algılanmaktadır.” uyarısında bulunulmuş.