Tedavi Edilen Carettalar Doğal Hayata Bırakıldı

Hatay’da yaralı 3 caretta caretta uzun süren tedavilerinin ardından doğal yaşam alanlarına bırakıldı.

Tedavi Edilen Carettalar Doğal Hayata Bırakıldı

MKÜ Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezinde tedavi edilen Romantik, Hatay ve Ramazan ismi verilen Caretta Carettalar uzun süren tedavilerinin ardından yapılan egzersiz çalışmalarında Veteriner Hekimler tarafından doğal hayata uyum sürecini tamamlamaları üzerine düzenlenen törenle Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Deniz mevkiinden dalgıçlar eşliğinde denize bırakıldı.
DEKİYM Müdürü ve Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. M. Enes Altuğ, tedavileri gerçekleşen carettalar hakkında bilgi vererek özellikle insanların son dönemlerde kaplumbağalar üzerinde büyük tehdit oluşturduğunu belirtti.


CARETTA CARETTA KANININ KANSERİ TEDAVİ ETTİĞİ KANISI YANLIŞ
Caretta Carettaların kanlarının bazı kanser türlerini tedavi ettiği gibi bir kanının oluştuğunu ve Hatay’da yaralı bulunan ancak kurtarılamayan caretta carettanın damar yolundan bilinçli kişilerce kan alındığını tespit ettiklerini aktaran Altuğ “Son dönemlerde kaplumbağa kanının kansere iyi geldiğinden bahsediliyor. Bu kesinlikle doğru değil. Tedavi ettiğimiz kaplumbağadaki kesiklerin profesyonel kesikler olması daha üzücü bir şey. Sanki hayvandan kan alınmaya çalışılmış bir durum vardı. 10 günlük tedavimize rağmen kaplumbağayı kurtaramadık. Yaptığımız otopside damarından bir tanesinin tamamen kesilmiş olduğunu gördüğümüzde kaplumbağanın 10 gün daha yaşatılmasının önemli olduğunu gördük. Bu konuda bu tür yanlış anlayışlara sebep olmamaya çalışılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Yumurtadan çıkan her bin yavru caretta’dan ancak 1–2 tanesinin erişkin yaşa ulaşabildiği için carettalara yönelik insanlık dışı öldürme olaylarına son verilmesi gerektiğini vurgulayan Altuğ, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü görevlilerince Hatay’ın Erzin ve Samandağ sahillerinden kafa travması nedeniyle ağır yaralı getirilen ve tedavisi devam eden 4 adet caretta caretta türü deniz kaplumbağasından İtalyan markalı ve felçli carettaya, kafatasındaki açık kırıkların tedavisi için otogref uygulayarak olumlu sonuç aldıklarını ve yaklaşık 11 aydır uzman veteriner hekim kadrosu ve dalgıç rehberliğinde havuzda ve denizde fizik tedavi uygulandığını ve bu sayede yüzme yeteneğini geliştirdiklerini söyledi.

Samandağ sahilinden kafa travmalı olarak getirilen diğer üç caretta’lardan birine medikal tedavi diğerine ise Kranioplasti uygulaması sayesinde bugün doğal yaşam alanları olan denize bıraktıklarını, en son gelen beyin travmalı caretta’yı ise yoğun bakıma aldıklarını söyledi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Hüsnü Salih Güder ise “Carettalar ölmesin” diyerek “Deniz kaplumbağalarının neslinin tükenmemesi için bu konuda farkındalık oluşturmak ve Hatay’da ekoturizme katkı sağlamak amacıyla DEKİYM’e gerekli desteği vermeye devam edeceğiz. İsteğimiz doğal çevreyi insan dışındaki diğer varlıklarla paylaştığımızı unutmamamızdır. Paydaşlarımız olan bu varlıklarında en az bizim kadar bu doğal çevreden yararlanma ve yaşam haklarının korunması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Yapılan açıklamaların ardından Romantik, Hatay ve Ramazan isimleri verilen Caretta Carettalar Hatay Çevre Müdürlüğü ekipleri tarafından plakaları takılarak dalgıçlar eşliğinde doğal hayata bırakıldı.