‘Zere Yayla Şenlikleri‘nin 6.‘Sı Yapıldı

Trabzon Tonya Hoşarlı Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği ‘Zere Yayla Şenlikleri‘nin 6.‘sı yapıldı. Şenlikte, mahalli sanatçılar Meryem Akyüz ve Mehmet Tak, binlerce yaylacıyı kemençe eşliğinde coşturdu.

Trabzon Tonya Hoşarlı Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği ‘Zere Yayla Şenlikleri‘nin 6.‘sı yapıldı. Şenlikte, mahalli sanatçılar Meryem Akyüz ve Mehmet Tak, binlerce yaylacıyı kemençe eşliğinde coşturdu.

Şenliğie katılan Tonya Kaymakamı Şenol Turan, böylesine güzel bir şenlikte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Ben de Karadenizliyim. Buradaki bu örnek dayanışma bizim bir güzelliğimizdir. Bu muhteşem organizasyonun hazırlanmasında emeği geçen herkesi kutluyorum. Herkese iyi eğlenceler diliyorum.” diye konuştu.

Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt ise şenliğin tarihinin eskilere dayandığını söyledi. Başkan Kurt, “Milletleri var eden bazı unsurlar vardır. Bu unsurların en temel olanı ise kültürdür. Yani kültürle bir millet var olur. Bu yayla şenliklerinde oynanan horonlar, söylenen türküler ve buradaki kendine has pazarlama yöntemleri Karadeniz’i Karadenizli yapan ve bu özelliği ile onları da diğerlerinden ayıran ekol yapan unsurlardandır.” dedi. Kendi has enstumanı yani kemençesi, kendine has folkloru yani horonu, kendine has aksanı yani şivesi ve insan tipine işaret eden Başkan Kurt, şöyle devam etti:

“Bu yıl 6.‘sı yapılan ‘Zere Yayla Şenliği‘nin yaşatılması lazım. Çünkü bizim kültürel bir geleneğimiz, özelliğimiz. Onlar var oldukça bizler de var olacağız. O vesile ile önümüzdeki yıl Zere Yayla Şenliğimizde taşın altına elimi koyacağım. Bunun sözünü sizlere veriyorum. Ancak sizlerden de bir isteğim var; Tonya’ya sadece nüfus kâğıdı almaya gelmeyeceksiniz. Her şeyde bir ve beraber olacağız, yardımlaşacağız. Böylesine güzel bir şenliği düzenleyen Hoşarlı Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ne teşekkür ediyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından, şenliğe destek veren sponsonlara teşekkür plaketi verildi. Şenliğe katılan yaylacılar, muhteşem bir gün geçirdiklerini belirterek memnuniyetlerini dile getirdi. Şenliğe ayrıca, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Aydın, Trabzon Orman İşletme eski Müdürü Osman Beşel, iş adamları Mehmet Kurt, Ahmet Çilingir, AK Parti Tonya İlçe Başkanı Mehmet Yakupoğlu, il genel meclis üyeleri Ahmet Refik Yıldız, Hasan Tonya, Hoşarlı Köyü Muhtarı Muhammet Birinci’nin yanısıra çevre ilçelerden gelen yaylacılar katıldı.

Zere Yaylası’ndaki şenlikte açılış konuşmasını yapan Hoşarlı Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Arslan, “Bu yıl 6. kez düzenlemiş olduğumuz şenliğimizin amacı, yöremiz ve çevremiz halkıyla birlik ve beraberliğimizi sergilemek, kardeşlik ve dayanışma duygularımızı geliştirmek, geleneklerimizi yaşatmak ve neticesinde güzel bir gün geçirerek gönül hoşluğu ile buradan ayrılmaktır. Şenlik yerimiz, dünyanın en güzel doğa yapısına sahip yerlerden bir tanesidir. İçinde bulunduğumuz ortam gibi etrafında ormanıyla, ortasında akan deresiyle, içme suyu kaynaklarıyla, eşsiz bir doğa güzelliğine sahip bir yerdir.” dedi.