Yunanistan‘dan Teklif: Gazze‘ye Yardımı Biz Ulaştıralım

Yunanistan, Gazze’ye insani yardım götürmek isteyen Özgürlük Filosu-2’nin hareketini yasaklamasının ardından krize çözüm bulmak için çabalarını yoğunlaştırdı.

Yunanistan, Gazze’ye insani yardım götürmek isteyen Özgürlük Filosu-2’nin hareketini yasaklamasının ardından krize çözüm bulmak için çabalarını yoğunlaştırdı.

    Başbakan Yorgo Papandreu’nun BM öncülüğünde Yunanistan‘ın sivil toplum örgütlerinin yardımlarını Gazze’ye götürebileceği teklifinin ardından Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’dan bu konuda destek aldı.

    Dışişleri Bakanı Lambrinidis, bugün akşam BM Genel Sekreteri Ban ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Lambrinidis, Gazze’ye yardımları bizzat Yunan gemilerinin götürmesini yada daha başka uygun kanalların kullanılmasını teklif etti.

    BM Genel Sekreteri’nin de bunu istediği belirtilen açıklamada, bu amaca yönelik Yunan tarafının BM ve diğer ilgili taraflarla irtibat kurarak, Yunanistan’dan yardımların Gazze’ye gönderilmesinin sağlanmasına çalışılacağı vurgulandı.

    Lambrinidis, BM Genel Sekreteri’nden Yunanistan’ın bu konuda yapılacak bütün çabaların, BM Genel Sekreteri’nin Papandreu’ya gönderdiği mektupta yer alan çerçevede olmasını istediğini de kaydedildi.

    Ban’ın Yunan hükümetinin girişimini içten desteklediği ve Yunan dışişlerine BM’nin Gazze’ye yardım ulaştırılması konusunda Yunan tarafıyla işbirliğine hazır olduğunu belirttiği ifade edildi.

    Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir başka açıklamada da, Yunan hükümetinin öncelikle insanların hayatı ile güvenliğini korumak istediği için Yunan ve yabancı bayraklı gemilerin Yunanistan limanlarından Gazze’ye hareketlerine izin vermediği hatırlatıldı.

    Yunanistan’ın Gazze’ye ambargonun kaldırılması ile insani koşulların iyileştirilmesine dair görüşlerinin bilindiği ve sabit olduğu da ifade edilen açıklamada aynı şekilde uluslararası hukuka saygı gösterilmesi ve şiddetten kaçınılması gerektiği belirtildi.

    PAPANDREU: BM ÖNCÜLÜĞÜNDE YARDIMLARI BİZ GÖTÜRELİM

    Papandreu, bugün Filistin lideri Mahmut Abbas ile yaptığı görüşmede, Yunan hükümetinin sivil toplum örgütlerinin girişimleri ile Gazze‘ye insani yardım ulaştırılması için sivil toplum örgütlerinin Birleşmiş Milletler, yetkili makamlar ve muhakkak Filistin Yönetimi ile işbirliği yapmaları önerisini ele aldıkları duyuruldu.

    Yardımları bizzat Yunan gemilerinin de götürebileceği önerisinde de bulunan Papandreu’ya Abbas’ın destek verdiği kaydedilmişti.

    ATİNA’DA YASAK PROTESTO EDİLDİ

    Bu arada, Gazze’ye hareketleri yasaklanan aktivistler ve göstericiler, akşam saatlerinde bir eylem yaptı. Gemilere yasak koyan Vatandaşı Koruma Bakanlığı önünde gerçekleşen gösteriye, gemilerin yasaklanmasını protesto eden yaklaşık 150 kişi katıldı.

    Bakanlık, İsrail ve Amerikan büyükelçiliklerine protesto bildirisi de verildi.