Ziraat Mühendisleri, Okullardaki Gıda Uygulamasını Destekliyor

Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi 2.Başkanı Selim Katırcı, okullardaki güvenilir gıda uygulamasını desteklediklerini belirtti.

Sağlıklı gıda üretimi ve tüketimi hakkında açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi 2.Başkanı Selim Katırcı, “Gıda bir toplumun varoluş, geleceğe güvenle bakma sebebidir. Sağlıklı gıda üretimi yapan üreticilerimizin desteklenmesi, milli ekonomimizin güçlenmesi paralelini getirecektir. Yeterli ve dengeli beslenme vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin, her gün ihtiyaç duyulan miktarlarda alınmasıdır” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer‘in 21 Temmuz 2011 tarihli 41 sayılı ‘Okul Kantinlerindeki Gıda Satışı‘ konulu yayınladığı genelgeyi de desteklediklerini belirten Katırcı, açıklamasında şunları kaydetti:

“Gıdanın eksik olduğu, sağlıksız olduğu özellikle dış orijinli gıdalarla beslenen enerji yoğunluğu yüksek, besin değeri düşük olan enerji içecekleri, gazlı içecekleri, aromalı içecekler ve kolalı içecekler ile kızartma ve cipslerin olabilecek gıda zehirlenmeleri, bulaşıcı hastalıklar, yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı hastalıklar ile şişmanlık yaptığı görülmekte ve bu konuda yeterince bilinçli mücadele edilmemektedir.

Yeterli ve dengeli beslenme, bireylerin sağlığının korunması ve geliştirilmesinde önemli rol oynayarak, daha kaliteli bir hayatın sürdürülmesine neden olmaktadır.

Vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğeleri, besinlerimiz aracılığı ile vücudumuza alınıyor. Besinler yeterli ve dengeli beslenme için dört gruba ayrılıyor. Bu dört besin grubu et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, sebzeler ve meyveler ile ekmek ve tahıllardan oluşuyor. Süt ve süt ürünleri grubunda yoğurt, peynir ve süt tozu gibi sütten yapılan besinler yer alıyor. Bu besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini ve B12 vitamini gibi birçok besin öğesinin önemli kaynağı olarak sıralanıyor. Başta yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere; tüm yaş gruplarının bu grubu her gün tüketmesi tavsiye edilmektedir. Bu bağlam da Milli Eğitim Bakanımız Ömer Dinçer‘in 21 Temmuz 2011 tarihli, 41 sayılı ‘Okul Kantinlerindeki Gıda Satışı‘ konulu bir Genelge yayınladığı ve bu genelgede ‘Eğitim kurumlarının, yatılı veya pansiyonlu yemekhaneleri dahil olmak üzere kantinleri, çay ocakları, büfeleri vb yerlerde çocukların dengesiz beslenmesine şişmanlığa sebep olabileceğinden, doğal maden suları hariç, enerji yoğunluğu yüksek, besin değeri düşük olan gıdalar ile kızartma ve cipslerin satışları yapılmayacak, otomatik satış yapan makinelerde bulundurulmayacaktır. Bunların yerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘ndan üretim veya ithalat izni bulunan süt, ayran, yoğurt, meyve suyu, taze sıkılmış meyve suyu ve tane ile satışı yapılabilen meyve bulundurulacaktır‘ şeklinde değiştirilmiştir.

Bu konuda gerekli hassasiyeti gösterdiği ve yıllardır mücadelesini yaptığımız güvenilir gıda ile sağlıklı nesillere, süt, ayran, yoğurt, meyve suyu, taze sıkılmış meyve suyu ve tane meyve satışı serbestliği ile süt üreticileri ve meyve üreticilerine dolaylı yönden desteklerini yayınlamış olduğu genelgeyle gerçekleştirdiği için desteklediğimizi belirtiyor, milletimizin ileri gelişmiş ferah seviyelere ulaşmasında, eğitimin gıdanın, tarımın önemini bir kez daha söylüyoruz.”

Kaynak: İHA