Merkez Bankası Enflasyon Raporu (1)

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun 2011 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,9 olmak üzere yüzde 5,9 ile 7,9 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Başçı, Merkez Bankası‘nda düzenlediği basın toplantısında, temmuz ayı Enflasyon Raporu‘nu açıkladı. Mevcut konjonktürde kredilerin artış hızında gözlemlemeye başladıkları yavaşlamanın sürmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Başçı, "Kredilerin artış hızının yavaşlaması iç talebi kontrol altında tutarak enflasyon baskılarının azaltılmasına yardımcı olacağı gibi, aşırı borçlanmayı önleyerek makro finansal risklerin sınırlanmasına da katkı sağlayacaktır" dedi. Bunun yanı sıra birden fazla politika

aracını aynı anda kullanıyor olunmasının da tahminlerinin arka planında yatan finansal ve parasal koşulların iletişimi açısından kredilerin önemini artırdığını vurgulayan Başçı, "Zira kredi büyümesi, bir arada uygulanan birçok politikanın net etkisinin değerlendirilmesi açısından bize önemli bilgiler sunuyor. Dolayısıyla bu raporda da enflasyon tahminlerimizi sunarken kredi büyümesine ilişkin varsayımımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz" diye konuştu.

ENFLASYON TAHMİNİ

Enflasyon ve çıktı açığı tahminlerini oluştururken kredilerin yıllık büyüme hızının 2011 yılı sonunda yüzde 25 düzeyine indiğini, politika faizinin ise yılsonuna kadar sabit tutulduğu varsayımını yaptıklarını ifade eden Başçı, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2011 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,9 olmak üzere yüzde 5,9 ile 7,9 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Diğer bir ifadeyle yılsonu enflasyon tahminlerimizin orta noktası değişmemiştir. 2012 yılının sonunda ise enflasyonun orta noktası yüzde 5,2 olmak üzere yüzde 3,5 ile 6,9 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 hedefi düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz."

Merkez Bankası Başkanı Başçı, enflasyonun tahmin aralığı içinde kalma olasılığının yüzde 70 olduğunu belirterek, "Sonuç olarak tahminlerimize temel oluşturan varsayımlarda belirgin bir farklılık olmaması nedeniyle enflasyon tahmin politikamızda da Nisan Enflasyon Raporu‘na kıyasla önemli bir değişiklik olmadı" şeklinde konuştu.

"TAHMİNİMİZ YILSONU HEDEFİNİN ÜZERİNDE"

2011 yılının ikinci yarısında temelde gıda fiyatlarından kaynaklanan baz etkisi nedeniyle enflasyonun dalgalı bir seyir izleyeceğini öngördüklerini ifade eden Başçı, gıda fiyatlarının yıllık artış oranının üçüncü çeyrekte düşeceğini, son çeyrekte ise yukarı yönlü bir hareket sergileyeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. "Dikkat ederseniz yılsonu için enflasyon tahminimiz yüzde 5,5 olan hedefin üzerindedir" diyen Başçı, şöyle devam etti:

"Bunun sebebi, 2010 yılının sonlarından bugüne ithalat fiyatlarında süregelen artışlardır. Merkez Bankası olarak ikincil etkiler sınırlı kaldığı sürece dış koşullardan kaynaklanan iç ve dış talebi dengeleyici yönde nispi fiyat değişimlerine izin vermeyi tercih ettik. Zira, toplam talep koşulları zayıf kaldığı sürece ki, şu anda zayıflamaya devam ediyor, ithalat fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkisinin bir defaya mahsus olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle kısa vadede hedefin sınırlı da

olsa üzerinde, orta vadede ise hedefe yakın bir enflasyon öngörüyoruz. Bu noktada açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin para politikası duruşumuzu değiştirmemize neden olabileceğini tekrar vurgulamak istiyorum. Tahminlerimizi oluştururken para politikasının görünümüne ilişkin ifade etmiş olduğum varsayımlarımız tarafımızca verilmiş bir taahhüt olarak algılanmamalıdır; bu hususun altını bir kez daha önemle çiziyorum."

Kaynak: İHA