'Hiçbir bölgemizde su sıkıntısı yok'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de yaşanan sıcaklıklara rağmen hiç bir bölgede su sıkıntısı olmadığını söyledi. Eroğlu, Ankara'ya Gerede'den getirecekleri su ile 2060 yılına kadar Ankara'da su sıkıntısının olmayacağını da belirtti.

'Hiçbir bölgemizde su sıkıntısı yok'
tv8 ekranlarında yayınlanan Erkan Tan ile Başkentte programının bugünkü bölümüne konuk olan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, su ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı.

8,5 yıllık dönemkerinde sırf DSİ'de 923 tane tesis açtıklarını belirten Eroğlu, bunların 212 tanesinin baraj ve gölet olduğunu söyledi. 212 tane baraj ve göletin 157 tanesinin dünya literatürüne girmiş dev barajlar olduğuna dikkat çeken Bakan Eroğlu, "Yıllardır özlemini çektiğimiz Ermenek'te Türkiye'nin en yüksek 218 metre yükseklikteki barajını biz açtık. Bunlar devasa barajlar. Çine barajını, Adnan Menderes barajını biz bitirdik. Daha önce Çoruh vadisinde hiç bir baraj yoktu. Orada da Muratlı barajını, Borçka barajını biz bitirdik. Batman barajı ve hidroelektirk santrallerinden tutunda Toğrul barajına kadar inşa etmediğimiz baraj kalmadı" ifadelerini kullandı.

Büyük barajları 2014 yılında bitireceklerini ifade eden Eroğlu, "Ama daha önemlisi şu anda biz 1000 günde 1000 gölet kapsamında yeni bir projeye adım atıyoruz. Düğmeye 1 0cak 2011 tarihinde bastık" diye konuştu.

"35 MİLYON NÜFUSA YETECEK SUYUMUZ VAR"


"Şu anda bunca sıcaklığa rağmen hiç bir şehirde su sıkıntısı yok" diyen Bakan Eroğlu, "Suyumuz var, rahatlıkla su kullansınlar" dedi.

Geçmişte bu şehirlerde ne kadar büyük su sıkıntısı çekildiğini çok iyi bildiğini söyleyen Eroğlu, "Ama şu anda Ankara'nın 2060 yılına kadar suyunu getirecek olan Gerede sistemi devrede. 32 km'yle dünyanın en büyük, en uzun isale tünelinin inşatı başladı. Gerede'den Ankara'ya su getireceğiz. Ankara'nın şu anda suyu var ama bu gelecek için. İstanbul'da da 2060 yılına kadar su var. İstanbul'a Büyükmelenden su getirdik. 35 milyon nüfusa yetecek suyumuz var" şeklinde konuştu.

Bakan Eroğlu, Hidroelektirk santraller (HES) olmasa su sıkıntısının olacağını da belirterek, HES'lerin kesinlikle zararlı olmadığının altını çizdi.