Somali‘de Açlık Ve Kuraklık Milyonlarca Kişiyi Tehdit Ediyor

Son 60 yılın en ağır kuraklığını yaşayan Somali‘de ülkenin yarısı açlık ve ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Milyonlarca insan komşu ülkelere göç etmeye çalışırken, Kenya‘da mülteci kampları doldu.

Açlık ve ölümden kaçan Somalilerin en çok sığındıkları ülkelerin başında Kenya geliyor. Kenya‘daki Dadaab mülteci kamplarına her gün yaklaşık bin 500 kişi kabul ediliyor. Ancak kendisi de kuraklıktan etkilenen Kenya‘da mülteci kampları doldu. Kampta görevli bir BM yetkilisi yaptığı açıklamada, "Tüm uluslararası yardım kuruluşlarına çağrıda bulunuyoruz. Bu insanlar açlıktan ölüyor, gıdaları, giyecekleri, barınacakları yer yok. BM, bu insanlara sadece gıda verebiliyor ancak bu da yetersiz" diye konuştu.

Yeni gelen mülteciler boş arazide kendi imkanlarıyla hazırladıkları derme çatma çadırlarda hayatta kalmaya çalışıyor. Çadırların sert hava koşullarına karşı koyamayacak kadar yetersiz olması da yetkilileri endişelendiriyor. BM, gelen Somalili mültecilere çadır dağıtabilecek kapasiteye sahip olmadığını ifade ediyor.

Kenyalı yetkililer, mülteci kamplarının dolmasının ardından ülkenin yeni gelen Somalilere sınırlarını kapatabileceği uyarısında bulunuyor. Bu ise, kuraklık ve açlık sebebiyle ciddi ölüm riski altında bulunan Somaliler için çok daha büyük bir tehlike manasına geliyor. Ayrıca BM, kamplara sığınan mültecilerin sayısının artmasıyla gıda ve su ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor. Şu ana kadar bölgeye birçok ülkeden yardım teklifi gelirken, buna rağmen yapılan yardımlar yetersiz kalıyor.

Kenya‘nın kuzeyindeki Somali sınırında yer alan Dadaab mülteci kampı, 5 bin hektarlık alanı kapsıyor. Mülteci sayısının ise 370 bin olduğu belirtiliyor. Bunun dünya tarihinin en büyük mülteci kampı olduğu belirtiliyor.

Kaynak: İHA