Kastamonu İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı

Kastamonu İl Koordinasyon Kurulu toplantısı yapıldı.

Kastamonu İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı
Kastamonu İl Koordinasyon Kurulu toplantısının 3.‘sü İl Genel Meclisi Toplantı Salonunda Vali Erdoğan Bektaş başkanlığında yapıldı. Toplantıya; belediye başkanları, kaymakamlar ve daire amirleri katıldı. Kamu kurum ve kuruluşları yaptığı çalışmalar hakkında kısa değerlendirmeler yaparken ileriye dönük projeleriyle ilgili bilgilerde verdi. İl Koordinasyon Kurulu toplantısında söz alan Karayolları 15. Bölge Müdürü Sami Uyar, 18 projesi içinde bulunan, Doğu Çevre Yolunun bu yıl bitirileceğini anlattı. Bunun üzerine Vali Erdoğan Bektaş, “Trafik kazalarından çok can kaybediyoruz. Sunta ve Daday kavşağında kazalar oluyor, Tosya yolunda her gün kaza oluyor. Şoförlerin dikkatini çekecek bir şeyler üretilmeli. Karayolları şoförler için dinlenme tesisleri yapmalı” dedi.

Tosya D-100 Karayolunda meydana gelen trafik kazalarına dikkat çeken Vali Bektaş‘ın sözlerinin ardından konuşan Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, Tosya karayolunda meydana gelen kazaların, yol yapımını yapan müteahhit firmaların önlem almadığından kaynaklandığını ifade etti. Bunun üzerine Vali Bektaş, Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü‘ne yol çalışmalarını sürekli denetlemeli uyarısında bulundu. DSİ. Bölge Müdür Bayram Tiryaki de, bölgede 42 baraj ve gölet projesi olduğunu, henüz daha Obrucak ve Kırık barajlarının ihalesinin yapılamadığını söyledi. Vali Bektaş, Ankara yolu üzerine yapılacak olan Kırık barajının kar erimesine ve dağa bir etkisi olup olmayacağı konusunda, bir çalışma yapılarak bir rapor hazırlanmasını istedi. İlçelerde yapılan HES projeleri ile ilgili çalışmalarda vatandaştan tepki aldıklarını dile getiren kaymakamların eleştirilerine, DSİ Bölge Müdürü Bayram Tiryaki, yeni oluşan HES komisyonlarının kaymakamları bilgilendireceğini söyledi.

Kastamonu Üniversitesi‘nin şuan ki mevcut yapısının 9 bin öğrenci kapasiteli olduğunu belirten Genel Sekreter Mehmet Yolalmazoğlu, mevcut kapasitenin önümüzdeki yıl 16 bine çıkarılacağını ifade etti. Ayrıca Yolalmazoğlu, bu yıl içerisinde açılacak olan Mühendislik ve İlahiyat Fakülteleri ile gelecek dönem Kastamonu‘da öğrenci sayısının artmasını beklediklerini anlattı.

SAHİLE 12 MAHMUZ KAPIDA

Bolu Ulaştırma Bölge Müdür Yardımcısı Yusuf Taşkan, Kastamonu sahili boyuca 12 mahmuz yapılacağını ifade ederek, bunlardan İnebolu‘ya yapılacak mahmuz için ihale aşamasına gelindiğini ifade etti. Taşkan, Abana ve Doğanyurt‘taki balıkçı barınakları ile mahmuz yapımlarının devam ettiğini belirtti. TBMM eski Başkanı Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin‘in İnebolu ziyaretinde Belediye Başkanı Engin Uzuner‘e mahmuz sözünü tutarak yapılan ödenekte sona gelindiğini belirten Taşkan, İnebolu Belediyesi tarafından hazırlanacak olan Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporunun ardından ihaleye çıkarılacağını söyledi. Ayrıca Taşkan, İnebolu-Özlüce Balıkçı Barınağı Rıhtım ve Geri Saha İnşaatı için 5 milyon TL ödenek ayrılarak 2012 yılı programına alındığını söyledi.

MADEN TEKNİK ARAMA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Maden Teknik Arama Batı Karadeniz Bölge Müdürlüğü, Orta Karadeniz-Orta Anadolu Ofiyolitleri Krom, Nikel, Platin Grubu Elementleri (PGE) Ön Aramaları projesinin başlatıldığını söyledi. Sinop, Kastamonu, Çankırı, Çorum ve Yozgat illerini kapsayan bir proje için 146 bin TL ödenek ayrıldığı ve proje dahilinde Devrekani, Azdavay, Ağlı gibi bölgelerde arama çalışmaların başlatıldığı ifade edildi.

İller Bankası Kastamonu Bölge Müdürlüğü, merkez ve ilçelerin alt yapı ve kanalizasyon çalışmaları için 5 proje hazırlandığını bildirdi. Bölge Müdürü Adil Ünal tarafından verilen bilgilerde 2011 yılında merkez ve ilçe belediyelere yatırı programı dahilinde 5 adet proje üzerinde çalışıldığını ifade ederek, yapılan işlerin toplam tutarının ise 16 bin 320 TL olduğunu söyledi. Bu projelerin 1‘i altyapı sektörü, 2‘si çevre yapıları sektörü, 2 adedi ise şehircilik sektöründeki işlerin olduğunu belirten Ünal, 2011 yılı ödeneği olarak şuan kadar 2 bin 500 TL ödenek aktarıldığını söyledi. İnebolu harita alımı işinin bitirildiğini belirten Ünal, bu iş için 149 bin TL para harcandığını ve şuanda Ağlı harita alımı işinin ihale aşamasına geldiğini, Şenpazar imar planı işinin ise bitirildiğini belirtti.

TÜİK EKİM AYINDA NÜFUS VE KONUT ARAŞTIRMASINA BAŞLIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye genelinde olduğu gibi Ekim-Kasım 2011 ayları arasında Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinde ADNKS ve UAVT kayıtları temel alınarak BM‘nin “12 ay kriterli daimi ikametgah” tanımına göre Nüfus ve Konut Araştırması yapacağını duyurdu. 2011 Nüfus ve Konut araştırmasında Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinde toplam 37 bin 746 konut ziyaret edileceğini belirten TÜİK yetkilileri, Kastamonu merkezinde 3 bin 511, ilçelerde 6 bin 534, köylerde ise 4 bin 709 dolu konutu ziyaret ederek çalışma yapacaklarını söylediler. İki aşamalı olacak çalışmanın ilk aşaması sayım bölgelerindeki adreslerin kontrol edilmesi, adres kayıt sistemi ile alandaki fiili durumun kontrolü anketörlerce yapılacağını ifade ettiler. İkinci aşamada ise, 2011 NKA alan uygulamasına geçileceğini ve anketörlerce haneler ziyaret edilerek bilgilerin derleneceği belirtilirken, çalışmaların ilk aşaması 7 Eylül-16 Eylül 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İkinci aşama ise 3 Ekim-30 Kasım tarihleri içerisinde yapılacak.

DOĞA KÜLTÜR KÖYÜ BİTİYOR

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Eski, İl Özel İdare‘nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler vererek, “İl Özel İdare‘nin 51 projesi var. Bu projeler arasında turizme yönelik olarak Doğa ve Kültür Köyü‘nde yapılan turizm oteli iki aya kadar bitecek. Kale restorasyon çalışması başladı ve Hisarardı Mahallesi‘nde Sokak iyileştirme çalışmaları hazırlıkları yapıldı” dedi.

Vali Erdoğan Bektaş, İl Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından yaptığı değerlendirmede, “Herkes bir şeyler yapmak istiyor bu şehir için, ancak bir türlü projeler yapılıp tamamlanamıyor. Kastamonu gelişmede ulaşımda geç kalınmış bir il olsa da, çok güzel çalışmalarda var. Kastamonu olumsuz olan gelişmelerdeki görüntüsünden çıkarak düzelecek. Kastamonu‘nun ihtiyacı olan yeni hayvan pazarı yerini belirlendiğini ancak neresi olduğunu söylemeyen Vali Bektaş her şey güzel olacak” diye konuştu.

Kaynak: İHA