Hırçın Çocukları Yüzünden Kimse Ev Vermiyor

Adana‘da bedensel engelli çifte, zihinsel engelli çocuklarının hırçın davranışları yüzünden kimse ev vermek istemedi. Bir yılda üç ev değiştirmek zorunda kalan çift, "Yeter ki, başımızı sokabileceğimiz bir yer olsun. Hayvan barınağına bile razıyız" dedi.

Bedensel engelli Soner Çetin (35) ve Güzel Çetin (36) çifti 2004 yılında bir kız çocuğu sahibi oldu. Zihinsel engelli olarak dünyaya gelen Meryem Çetin daha sonra epilepsi hastalığına da yakalandı. Bugün 7 yaşında olan Meryem Çetin, hırçın davranışları yüzünden diğer çocuklarla hiçbir zaman aynı ortamda oyun oynayamadı. Meryem‘in gürültü yapması ve evdeki eşyalara zarar vermesi nedeniyle de ev sahipleri sürekli aileden kısa süre içinde evi boşaltmasını istedi. Aldıkları engelli maaşı ve evde bakım ücreti

ile geçimlerini sağlayan aile, gelirlerinin çoğunu kiraladıkları eve ve taşıma ücretlerine ayırmak zorunda kaldı. Baba Soner Çetin, yılda üç defa ev değiştirmekten yoruldukları için çareyi Cumhurbaşkanlığı‘na, Başkanlığa, Sağlık Bakanlığı‘na ve çeşitli bakanlıklara yazdığı dilekçelerle aradı. Ancak Çetin‘in dilekçelerine hiçbir yerden cevap gelmedi.

Anne Güzel Çetin, kızı Meryem Çetin‘in rahatsızlığından dolayı sürekli ev değiştirmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Kızının davranışlarından dolayı sürekli ev sahibinden ve komşularından şikayet aldığını belirten Çetin, "Kızıma gittiği rehabilitasyon merkezinde de doğru dürüst bir eğitim verilmiyor. Çocuğum bazı olumsuz davranışları bu rehabilitasyon merkezinde edindi" dedi. Çetin, tek isteğinin sığınabilecekleri bir ev olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

"Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Başımızı sokabileceğimiz bir evimiz olsun yeter. Her gün ev sahibi ne zaman bizi evden çıkaracak diye düşünmek istemiyorum. Hayvan barınağı bile olsa razıyız. Kiracı olduğum için çoğu zaman ev sahiplerinden kötü sözler işitiyorum. Sadece çocuğuma daha iyi bakabileceğim iki oda bir ev istiyorum. Benim çektiğimi sadece Allah bilir."

Baba Soner Çetin ise her yıl ikiden fazla ev değiştirmek zorunda kaldıklarını ifade ederek, "Artık taşınmaktan yorulduk" dedi. Çetin, kira öder gibi ev sahibi olmak istediklerini belirterek, şunları söyledi:

"TOKİ‘den ev sahibi olabilmek için Cumhurbaşkanlığı‘na, Başbakanlığa, Sağlık Bakanlığı‘na ve çeitli bakanlıklara yazdığım dilekçelerin hiçbirine yanıt gelmedi. Biz gelirimizin çoğunu ev kiralarına ve taşıma ücretlerine veriyoruz. Çocuğumuzun rahatsızlığından dolayı kimse bize ev vermek istemiyor. Oturduğumuz evlerden de 4-5 ay sonra çıkartıyorlar. Benim tek istediğim, TOKİ‘den kira öder gibi ev sahibi olabilmek. Bunun için 4 bin TL peşinata ihtiyacımız var. Kredi için başvurduğum bankalardan hep olumsuz

yanıt geldi. Ben sadaka istemiyorum. Yetkililerden sadece peşinatı bulabilmek için yardımcı olmalarını bekliyorum. Ben bu borcu da her kuruşuna kadar öderim"

Kaynak: İHA