Ab Komisyonu Genişleme Genel Müdürü‘nden Kıbrıs Mesajı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişleme Genel Müdürü Stefano Sannino, AB olarak Kıbrıs meselesine kapsamlı bir çözüm bulma konusunda kararlı olduklarını belirterek, "Şimdi hepimizin yapıcı yaklaşım ve ruhla bu meseleyi ele almamız gerek.

Ab Komisyonu Genişleme Genel Müdürü‘nden Kıbrıs Mesajı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişleme Genel Müdürü Stefano Sannino, Bursa ziyareti çerçevesinde Heykel Valilik binasında Vali Vekili Selman Yenigün‘ü ziyaret etti. Bursa‘nın Osmanlı İmparatorluğu‘nu 6 padişahının hüküm sürdüğü bir il olduğunu kaydeden Yenigün, Bursa‘nın sanayisi ve tarımın yanında özellikle kültürel değerleri, doğal güzellikleri ile önemli bir kapasiteye sahip bir şehir olduğunu dile getirdi.

Bursa‘yı ziyaret etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Sannino, "Bursa‘ya gelmemin amacı sadece ekonomik kapasiteyi görmek değildi. Sosyal ve kültürel kalkınma durumunu ve insanların zihniyetlerinde meydana gelen değişiklikleri de görmek istedim. AB için yerel yönetimler önemli rol oynuyor. Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından yerel yönetimler arasındaki ilişkilerin güçlü olması gerek" diye konuştu.

"GÜÇLÜKLERİ AŞMAYA HAZIRIZ"

Türkiye ile AB arasındaki üyelik süreci konusunda önemli gelişmelerin kaydedildiğini söyleyen Sannino, "İlişkilerimizi ileriye götürmeliyiz. Türkiye‘nin katılım müzakerelerinde ilerleme kat etmemiz gerekiyor. Biz bu kapsamda bu taahhüdümüzü ve kararlığımızı sürdürüyoruz. Müzakereler karşısında önümüze çıkan güçlükleri de geçmeye hazırız" şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın Kıbrıs ziyareti kapsamında, "Kıbrıs Rum Kesimi yönetiminin AB dönem başkanı olması durumunda masaya gitmeyiz" açıklamasını değerlendiren Sannino, Kıbrıs için kapsamlı bir çözüm bulmak için kararlı olduklarını söyledi. Sannino, "Hepimiz Kıbrıs meselesine kapsamlı bir çözüm bulmak istiyoruz. Bu ayın başında iki toplumun liderlerini katıldığı bir toplantı düzenlendi. Ekim ayı içerisinde yine BM genel sekreteri himayesinde bir toplantının yine düzenlenmesi planlandı. Avrupa

Birliği Komisyon Başkanı Barosso da bu sürece yönelik desteğini kuvvetli bir şekilde ifade etti. Şimdi hepimiz yapıcı yaklaşım ve ruhla bu sorunu ele almamız gerekir. Bu ivmeyi kaybetmememiz gerek. Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulmalıyız. Bütün umudumuz o noktaya gelinmemesidir. Bu yılın sonuna doğru önümüzdeki yılın başına kadar bu sorunların çözümlenmesine odaklanmamız gerekir" ifadelerini kullandı.

Ziyaret sonunda Yenigün, Sannino‘ya İznik çinisi hediye etti.

Kaynak: İHA