40 Yıl Önce Göç Ettiren Hastalık Üzüm Üreticisini Tedirgin Ediyor

Denizli‘nin Çal ilçesinde 40 yıl önce üzüm bağlarını sararak ilçe halkının bir bölümünün göç etmesine sebep olan Mildiyös hastalığı, bu yıl üzüm üretiminde büyük düşüşe yol açtı.

40 Yıl Önce Göç Ettiren Hastalık Üzüm Üreticisini Tedirgin Ediyor
Dünyanın en kaliteli sofralık ve şaraplık üzüm yetiştirilen bölgelerinden biri olan Denizli‘nin Çal ilçesinde üzüm üreticilerinin başı Mildiyös (Plasmo vicicola) isimli hastalıkla dertte. 40 yıl önce Çal ve yöredeki bağları saran hastalık yeniden ortaya çıkarken, üzüm üretiminde büyük düşüş bekleniyor. Yaklaşık 40 yıl önce aynı hastalık sebebiyle bölge nüfusunun bir bölümünün üretim yapılamaması sebebiyle göç etmek zorunda kaldığını belirten Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı, "Mildiyös hastalığı

nedeniyle bu yıl üretimde yüzde 50 civarında azalma bekliyoruz. 200 bin ton yaş üzümün üretildiği Çal‘da bu hastalık üreticileri perişan etti. Çal‘ın belası hastalık 40 yıl sonra yine hortladı" dedi.

Çal bölgesinde 428 bin 170 dekar ekili arazi olduğunu, bu arazinin yarıdan fazlasının üzüm bağlarından oluştuğunu belirten Ömer Ayhancı, Mildiyös hastalığı nedeniyle şaraplık ve sofralık üzüm üretiminde büyük düşüş yaşanacağını kaydetti. Ayhancı, bu hastalığın Çal bağlarında en son 40 yıl önce görüldüğünü ve verim alamayan üreticilerin o dönemde Çal‘dan göç etmek zorunda kaldığını belirterek, "Bahar yağışları çok olunca bu hastalıkla başımız dertte. Büyük kayıplara uğradık. 1960 yıllarında aynı hastalık

oluşmuştu. Çal‘ın nüfusu o dönemde yarıya düşmüştür. İnsanlar karnını doyurmak için başka yerlere gitti. 40 sene sonra aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Devletimizden bu konuda destek istiyoruz. Tüm ihracatçılar panik halinde, çünkü gerekli tonajı bulamayacaklar" diye konuştu.

Mildiyös hastalığının bağ asmasının tüm yeşil kısımlarında, sürgünler 25 santimetreye ulaştığında görülen bir hastalık olduğu, yaprakların alt kısmında beyaz mantar tabaka meydana geldiği, lekeler büyüdükçe ortalarının kızarıp dökülmeye sebep olduğu belirtildi. Hastalığın üzüm tanelerinin küçük olduğu dönemlerde etkili olduğu, bağdaki üzümü kuruttuğu, döktüğü veya gelişimini engellediği kaydedildi.

Kaynak: İHA