Adana Ekonomisi Toparlanıyor

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, kent ekonomisinin geleceğine yönelik iyimser bir beklenti içinde olduklarını ifade ederek, ekonomide son 2 yıllık veriler dikkate alındığındaysa; Türkiye ekonomisinde olduğu gibi Adana ve Çukurova ekonomisinde de belirgin bir iyileşmenin olduğunun fark edileceğini söyledi.

Adana Ekonomisi Toparlanıyor
Adana ekonomisinin, ağırlıklı etkisi 2008 yılında görülen ve tüm dünyayı sarsan finansal krizin olumsuz yansımalarını tümüyle geride bırakmak üzere olduğu yorumunda bulunan Gizer, 2009-2010 Mayıs Dönemi‘ndeki verilerle; 2010-2011 Mayıs Dönemi‘ndeki veriler karşılaştırıldığında; dış ticaret, açılan-kapanan firma sayısı gibi istatistiki göstergelerin, krizin reel sektör üzerindeki olumsuz etkilerinin, büyük ölçüde kalktığına işaret eden olumlu mesajlar olduğunu savundu. Kentte kapanan firma sayısında 2009 yılından bu yana düşüş olduğuna işaret eden Gizer, bu oranın 2009 yılında yüzde 10.8 iken, 2010 yılında yüzde 15.3 olduğuna dikkat çekti.

“KAPANAN FİRMA SAYISI YILIN İLK 4 AYINDA YÜZDE 29.2 GERİLEDİ”

Bunun yanında 2009 yılında açılan firma sayısında yüzde 10.9, 2010 yılındaysa yüzde 12.4‘lük artış yaşandığının altını çizen Gizer, 2011 yılı Ocak-Mayıs Dönemi itibariyle de açılan firmalarda 14.6 artış, kapanan firma sayısında da yüzde 29.2 gerileme olduğunu kaydetti. ATO tarafından hazırlanan ve aylık olarak açıklanan; ‘Adana‘da Ekonomik Durum Raporu‘ verilerine dayandırılarak, kentteki kapanan firmaların arttığına yönelik basında yer alan haberleri hatırlatan Gizer, söz konusu haberlerinse sadece 2011 yılı Nisan ayı verileri dikkate alınarak, bir önceki 2010 yılının aynı dönemiyle karşılaştırılarak yapıldığını anlattı.

Ali Gizer, “Ancak bu durum, ‘Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Kanunu‘ kapsamındaki hükümler doğrultusunda uzun süredir herhangi bir faaliyette bulunmadıkları halde aidat borçları nedeniyle işyerlerini kapatamayan çok sayıda üyemizin, borçlarına ilişkin faizlerin silinmesiyle asıl borçlarını ödeyerek işlerini tasfiye etmelerinden kaynaklanmıştır. Yani söz konusu durumun ekonomide olumsuzluklar yaşandığıyla ilgisi yoktur. Sadece küresel kriz sırasında hatta daha önceki tarihlerde işyerlerinin kapılarına kilit vurmak zorunda kalan çoğu küçük ölçekli işletmenin, ilgili kanun hükümleri doğrultusunda resmi olarak kapatılmasına imkan verilmiş olmasıyla nisan ayında kapanan firma sayısında göreceli bir artış yaşanmıştır” diye konuştu.

“EKONOMİNİN GELECEĞİNE YÖNELİK İYİMSER BİR BEKLENTİ İÇİNDEYİZ”

Söz konusu artışın, aidat affının son tarihi olan 2011 yılı Ağustos ayı sonuna kadar devam edeceğini düşündüklerini belirten Gizer, buna rağmen ATO‘nun hazırlamış olduğu verilerin, sadece ay bazında değil de, son 2 yıllık kıyaslama yapılarak ele alındığındaysa; Türkiye ekonomisinde olduğu gibi Adana ve Çukurova ekonomisinde de belirgin bir iyileşmenin olduğunun fark edileceğini söyledi. Ekonominin geleceğine yönelik iyimser beklentilerin sadece açılan-kapanan firma sayısıyla sınırlı kalmadığının altını çizen Gizer, 2010 Ocak-Mayıs Dönemi ile 2011 Ocak-Mayıs Dönemi dış ticaret verileri karşılaştırıldığında da ihracattaki artışın yüzde 27 seviyesinde gerçekleştiğini belirtti.

Ekonomideki temel göstergelerin hükümet tarafından önümüzdeki dönemde yürürlüğe konulacak önlemlerle daha da iyiye gideceğine ve istikrar ortamının süreceğine inandıklarını ifade eden Gizer, “18 aydır kesintisiz büyüyen Türk ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerin çok üzerinde, yüzde 11‘le dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olması iş dünyasının ekonomiye güvenini ve geleceğe ümitle bakışını pekiştirmiştir. Söz konusu dönemde 12 Haziran seçimlerinin yaşanmasına karşın, kamu harcamalarının yüzde 6.7‘de kalması da seçim dönemine rağmen harcamaların disiplin içinde yapıldığının göstergesini oluşturması bakımından sevindiricidir” ifadesini kullandı.

Kaynak: İHA